Rundtur i huset: Köket, husets hjärta

I samarbete med Lundagård

Tack för att ni följt med genom kvisten och sovrummet!

Jag hade tänkte visa vardagsrummet näst men vi väntar på en fåtölj som jag borde kunna hämta imorgon då min isolation tar slut! Äntligen! Och novembersolen var så vacker i köket att jag kände mig manad att fota idag. Här är ett par bilder från då vi såg huset för första gången för ett år sen!

Köket är de facto inte helt klart. Det fattas kakel så jag har inte riktigt fotat kring själva arbetsytorna. Men största jobbet som gjordes i köket var målning av de fula köksluckorna från 80-talet, samt ”bastupanelen” och väggarna. Såklart blev det Ottossons linoljefärg från Lundagård!

Jag visste inte vad jag ville ha ut av färgerna i köket annat än att jag ville ha mörkgröna köksluckor, för att behålla det gröna arvet i huset. Och så försöker vi på något försiktigt sätt hitta lite sekelskifte i stilen, eftersom huset är från 1915. Så färgvalen blev som följer:

Köksluckorna är målade med Övedsgrön med lite Titanvitt i, bara för att ljusa upp just en aning. Panelen är målad med Pärlgrå, endast ett varv så träets struktur skiner lite igenom. Och väggarna är målade med Mattvit väggfärg med lite Guldgult i. Väggfärgen började lite likna Palomino-väggfärgen Ottossons har, eller som ljusgult äggskal eller nåt sånt. Färgen lever med ljuset, men ger en varm ton.

Vitrinskåpen avslöjar nog 80-talet men det skiter jag i. Jag får äntligen visa alla fina koppar och grejs i köksskåp ämnade för det. Knopparna är loppisfyndade, och till min kärleks förtret finns det flertalet olika i köket. Men de finaste mässingsfärgade fick bo på övre luckorna där de syns mest.

Väggfärgen kanske fick Pärlgråa panelen att se lite blåare ut, men det stör inte mig. Jag tycker färgvalen är udda och vilsamma och harmoniska.

Hörnskåpet är ett Muurameskåp från medlet av förra seklet, och har varit målat blått. Ni har kanske sett det i Jeussen-bilder. Men det fick bli samma gröna som skåpluckorna.

Och det riktigt gamla köksskåpet stod i köket uppe på vinden. Det är gräddvitt med gröna handtag, och inget av de färgerna går helt i ton med de vi valt till köket. Men det bryr vi oss föga om. Så fort jag såg skåpet på vinden visste jag att det skulle flytta ner precis till den plats där det nu står. Det huserar en te-bar, extrakärl, medikament, kattmat och sånt.

Både köksbordet och lamporna hörde till huset, samt en del små detaljer. Men mycket av det jag hade från förr passar perfekt i detta gamla hus.

Och mammas barnaögon vakar över oss.

Jag glömde fota det coola golvet, som är nött men lite för häftigt för att byta ut riktigt ännu. Ni får se det en annan dag!

4 Responses

 1. Ellen
  | Svara

  Är sugen på palomino-kulör på vägg så när jag sökte på det hittade jag hit. Så inspirerande! Hade tänkt grönt på trappa och kök också så var extra kul att se dessa i kombination, tack!

  • Soulmama
   | Svara

   Härligt! 🙂

 2. Sara
  | Svara

  Den pärlgråa panelen är to die for!

  • Soulmama
   | Svara

   Härligt, tack <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.