Rundvanding i huset: Kvisten, tamburen, hallen

Nu börjas det. Det som aaaalla väntat på. Nämligen lite rundvandring i huset, nu då det mesta av renoveringen är gjord, och de flesta sakerna hittat ett hem. Alltså, inte ALLT, inte ALLA. Huhhu, här lär vi inte bli klara i första taget. Men VI BOR HÄR NU, och det känns förbannat skönt.

Det var i slutet av förra året som HUSET BLEV VÅRT, läs lite i första inlägget om huset 🙂

Vi börjar såklart där man kommer in, i kvisten. En riktig lyx att ha en kvist som är varm och stor. Den behövs då vi annars har lite för få rum (och vinden är orenoverad tillsvidare).

Jag hittade inga riktigt bra före-bilder, men det var ”bastupanel” (som jag kallar den eviga furupanelen som finns överallt i hus renoverade på 70- och 80-talet), trasig grön tapet, och en liten, skrymmande städgarderob ”mitt i fari”.

Det var ganska klart genast att garderoben skulle rivas (och den är nu ombyggt till badrumsskåp) och att linoljefärger och trasmattor skulle dominera. Golv är något vi bytt bara i vardagsrummet än så länge, men man vill nog dölja de tråkiga plastmattorna i samma bruna ton som bastupanelen.

Faktum är att kvisten är det sista som blivit klart. Det ska ännu kaklas i köket, men större renoverings- och målningsprojekten tog slut i och med kvisten. Jag hade såklart väntat ut det mesta smutsiga byggspringet innan jag tog tag i kvistmålandet, så det blev gjort efter att jag redan flyttat in. Och nej, dörrarna är inte helt klara, inte heller wc-dörren som ni får se i ett annat inlägg. Men jag satte paus på målandet, det är en speciell burnout man får av renoveringsspecifika uppgifter och kroppen höll på att gå sönder…

Vi har behållit lite av det gröna som fanns i kvisten, vilket också leder in i kökets gröna sfär. Dörrarna får ha diverse färger på sig (Ribbangrön, Guldgul, Pärlgrå), medan fondväggen bakom jackorna är samma Ottossons Övedsgrön som finns i köket också.

Resten av väggarna är en egenblandad smörja. Det är såklart Ottossons linoljefärg vi använt, från Lundagård – men i egna blandningar! På väggen finns den matta, vita väggfärgen blandad med Italiensk grön umbra (vilket gav en härlig ljusgråbrun nyans). Och på panelen en mörkare version, med lite svart i och kanske annat också. Förlåt, inga exakta recept här inte!

Trappan har fortfarande en plastmatta på sig, men det ska väl åtgärdas sen nångång. Trappan gillar vi skarpt hursomhelst, det är modernt och luftigt, men passar med det gamla ändå.

Klöver har ju blivit innekatt, men trivs med att sitta i trappan och titta ut. Där hänger också en plansch vi hittat i huset, en riktigt gammal karta över denna del av Jakobstad.

Eftersom jag inte direkt satt på en massa gardinkappor som passar i en kvist så tvättade vi och satte tillbaka de virkade skapelser som tidigare ägaren haft. Faktum är att jag älskar det tantigt hemtrevliga, speciellt i kvisten.
Men till fönstret mot vägen satte jag också mina favoritgardiner som jag fullkomligt älskar. De är skira och mönstrade i mintgrönt, gammelrosa, grått, tegel, duvblått, svart, vitt… Så snygga och sobra! Tyvärr har jag bara hittat ett enda par på loppis. Det är nederländsk design, jag ska kanske googla och se ifall jag skulle hitta fler begagnade nånstans i världen. Hursomhelst passade färgerna perfekt in i kvisten och med den rosarandiga Calathean jag köpt!

Älskar också Adam, Eva, äpplet och ormen-kroken, fyndad på Lundagård. Och förstås mamma-citatet som välkomnar och varnar i lagom doser.

Jag ska försöka skynda mig igenom rundvandringen här den närmaste veckan kanske. För riktigt jävla snart börjar jag ställa till jul!

Som jag har längtat – ända sen vi köpte huset för snart ett år sen – efter att få pynta en blandning av gammaldags jul och alldeles vår egna! Och jag hoppas Coronan lugnar sig så vi vågar bjuda in de fina människor som hjälpt oss med renoveringen; speciellt ”svärföräldrarna”, Tessi, och Nikka och Tindi. Fantastiska mänskor som orkat med oss!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.