Min gröna dag – vintersådd, förkultivering och omplantering

Disclaimer: jag är inte utbildad och kan väldigt lite om vintersådd, förkultivering och omplantering. Ja, odling överlag. Jag vill bara inspirera och få er att våga prova på. Jag lyckas hålla det mesta vid liv trots min okunnighet! Då trädgården misslyckats har det berott mest på icke-existerande ork med mina sjukdomar. Jag tänker så här: jag kan om jag vill – och det kan du också!

Igår inhandlade jag ett par saker som behövdes för min gröna dag idag. Några stora krukor och 100 liter trädgårdsjord. Och ett par fröpåsar. Det var vad min budget tillät denna gång. Och oj vad det kliade i fingrarna. Då jag steg upp imorse såg jag så framemot en helt grön dag!

Omplantering

Jag började med att göra en lista över mina krukväxter, med små skisser. Mest för att ha lite ordning och inte behöva googla varje gång jag glömt ett namn och vill veta skötselråd. Men också för att få veta hur många krukväxter jag faktiskt har. Det visade sig vara 20 olika sorter! Ojdå! Och dessutom flera av vissa sorter. Inte konstigt att det varit trångt i de två fönster som faktiskt släpper in något ljus vintertid.

Vill ni veta vad jag har? Okej. Såhär då: Avocado, Kaffe, Elefantöra, Garderobsblomma, Peperomia, Våreld, Kristi Törnekrona, Fiolfikus och en annan fikus jag inte vet namnet på och en fönsterfikus, Olivträd, Papegojstjärt, Dracena i någon form, Kroton, Gullranka, Fredskalla, Monstera, Brudorkidé, Inkakrona och så en som jag inte hittat namnet på.

Och de flesta av dessa planterade jag om idag. De flesta i större krukor. Ett par delade jag på. Och ett par planterade jag ihop, för att de blivit så skrangliga i sin ensamhet. Det gick åt en 50 liters säck jord. Tur att jag hade köpt två säckar.

Vilka gillar jag mest eller är stoltast över? Tja, jag älskar mitt olivträd och min brudorkidé som var gåvor av kärleken. Jag tycker också om mina avocadoplantor som jag drivit upp från avocadokärnor. Jag är stolt över peperomia-ampeln som jag lyckats få tre fina plantor av genom att ta sticklingar.

Och så gillar jag gullrankan som sakta men säkert tar sig efter att jag köpt den i hemskt skick på en reahylla vid Sunds. Också mitt nyaste fynd, fönsterfikusen, hittades för en euro igår. Den ska jag rädda och få att växa sig stor och fin.

Men nog gillar jag dem alla. Jag saknar egentligen mest bättre ställen att ha dem på. För nu lever de inte enligt skötselråden, utan bara enligt min goda vilja och önskan, därhelst de har utrymme 😀

Jag har noll koll på skötselråden för de flesta överlag. Brudorkidén är ju lite annorlunda, så den läste jag på om då jag fick den. Och ja, om man räknar amaryllisarna har jag väl 21 sorter. De ska jag nu försöka få att överleva efter blomning. Kaffeplantorna bl.a. skulle vilja ha kalkfritt vatten, men de får vänta på sommarens regnvatten.

Efter omplanteringen vattnade jag, med någon havsalgnäring jag råkade ha. Överlag verkar ju alla trivas ganska bra – så god vilja räcker långt! Jag ser framemot att se dem spira allihopa nu då vårens sol visar sig, och rötterna har fått mer utrymme!

Förkultivering

Äntligen tidigt ute med årets sådd! Jag kommer antagligen inte att dra upp massvis med grönsaker i år. Främst så börjar mitt frölager vara slut och budgeten är skral. Men jag har också utrymmesbrist (här inne i värmen, det tar länge innan kvisten duger). Men jag började idag ändå, för tidigare år har jag varit så sent ute. Det går långsamt hos mig nämligen, växandet, för jag har det ganska svalt.

Jag sådde ampeltomat, körsbärstomat och lite solros och smörgåskrasse. Och så planterade jag dessutom några vitlöksklyftor! Får se om jag får lite vitlöksblast att krydda med så småningom!

Och nej, jag köpte inte skild såjord. Jag använder oftast bara trädgårdsjord och det brukar funka bra. Ta i trä. Och ja, jag har massvis med små plastkrukor jag kunde använt, så att jag redan tidigare hade haft plantorna mer åtskilda, och sparat utrymme – men faktum är att jag tycker att lerkrukor är finare. Måste bara se till att hålla vått!

Vintersådd

JA – älska experiment! Jag har aldrig testat vintersådd förut. Jag råkade bara läsa lite om det häromdagen och fick för mig att testa i en av odlingslådorna i mitt växthus. Jag är ju alltid så sent ute och får vänta på att få något ätbart… Detta lät ju som ett sätt att få bli inspirerad och peppad redan på våren och försommaren! Jag läste och fick tips om lite olika sätt att gå till väga, men såhär gjorde jag:

Jag förberedde lådan genom att tillsätta 50 liter färsk trädgårdsjord på fjolårets jord. Jag blandade friskt frön av sallat, kryddor, örter, morötter, ärter… Lite sånt typ. Jag strösslade ut detta i lådan. Täckte med lite jord. Kastade lite snö på och drog på en fiberduk. Mest för att katten inte ska få för sig att fara dit. Håll tummarna för att jag får lite ätbart grönt redan i försommar!

Detta var en härlig dag. Både fysiskt och psykiskt krävande – och avslappnande. Allt på samma gång liksom. Jag känner mig lika ny som mina växter 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.