Kvinnor skammar kvinnor, män skammar män

Nu kommer jag att påstå saker som INTE gäller ALLA, och INTE gäller ALLTID. Men det är ändå något som är så vrångt i vårt samhälle och som jag hoppas att folk får upp ögonen på.
Och det må vara sant att vi lever i ett patriarkaliskt samhälle och att mycket har blivit styrt av den manliga blicken osv. Men så ser det inte alltid ut i vår vardagsverklighet då det kommer till synen på kroppen och i förlängning kroppspositiviteten.

Jag började tänka mer på detta då jag hört oftare om män som vantrivs med sina kroppar. De kan önska sig muskler som Arnold, och större kuk förstås. Medan faktum är att majoriteten av kvinnor inte attraheras av överdådiga muskler. Och en för stor kuk gör mest bara ont.

Detsamma gäller andra vägen. De flesta män har ingen koll på pinnsmala modeller och går inte runt och fantiserar om sånt heller. De flesta män tänder på ”vanliga” kvinnor, och gifter sig med kvinnor av alla olika former. De vill väldigt ofta ha ”något att ta i”.
Evolutionsbiologiskt sett är det väl ”normalt” att tända på kurviga kvinnor med breda höfter eftersom det är en antydan om att de kan få barn. Och genom tiderna har det återkommit som önskvärt om och om igen. Men man kan fundera varifrån den pinnsmala modellen kom och vad det är som omedvetet eftersträvas där.

Nu hackar jag inte ner på pinnsmala människor. Jag hoppas alla kan läsa detta utan att söka efter påståenden om att jag försöker förringa vissa typer av kroppar. Det gör jag inte. Jag försöker snarare ringa in vad det är som händer i vår reaktion på olika kroppar och vem som reagerar hur…

Hursomhelst ser man att mycket av skammandet faktiskt pågår inom könen. Och jag ser det i kommentarsfälten överallt. Speciellt på kroppspositiva konton, säg t.ex. Stina Wollters Instagram. Och många andras.
Det är KVINNOR som allt som oftast påpekar ”du har så fina kläder, MEN jag tycker inte om då du visar hud”, eller ”vi kan vara nöjda med våra kroppar utan att skylta med dem”, och alla klassiker förstås om att det handlar om att marknadsföra fetma bara för att man visar bilder på sig själv, och att man absolut inte får vara sensuell eller sexuell om man samtidigt försöker vara kroppspositiv.

Inom mig gråter jag, fast jag också ser samma tendenser i mig själv. Att jag är snabbare att inom mig reagera på en kvinnas utseende än en mans. Och jag övar och övar på att vara lika accepterande mot alla. Inklusive min egen spegelbild – och det är inte lätt.

Jag har inte studerat närmare samma sak på mer mansdominerade kommentarsfält men jag har hört en del podcasts som tar upp grejen. Och män verkar väl kunna förstå att kvinnor inte nödvändigtvis vill ha någon muskelknutte. Men de är också programmerade att efterlikna något som de inom sig ser som attraktivt. Är det då andra män de försöker attrahera, få status inför?

Jag tycker hela grejen är otroligt intressant samtidigt som den är skrämmande. Vad händer med allt ”kvinnor ska lyfta kvinnor” om vi fortsätter hacka ner på varandras kroppar (och därtill skyller på att det egentligen är männen som styr hur vi ska se ut)?
Och hur ska männen kunna bli på riktigt starka och stabila i sin egen kropp om de ständigt måste försöka hävda sig och uppnå nästintill omöjliga ideal de också?

Och som slutkläm måste vi sluta prata om att ”så ser en riktig kvinna ut”, eller en ”riktig karl” för den delen. Vi får alla ha precis de preferenser vi har då det kommer till vad vi attraheras av, såklart. Pinnsmalt eller jätterunt. Muskler eller inte. Liten eller stor kuk. Hängpattar eller uppnosiga. Men ingen är mer ”riktig” bara för att de råkar attrahera oss, och vi har ingen orsak att kommentera de som inte råkar göra det.

Jag är inte perfekt, och kämpar själv med att inte kalla min kropp ”kvinnlig” (eller något elakt förstås!) utan snarare då ”rund” eller ”kurvig” – för jag är kvinna, så såklart är min kropp kvinnlig. Och jag försöker prata så snällt jag kan med den nu då den pga diverse hälsoproblem inte mår bra, den går upp i vikt och känns obekväm och på riktigt sjuk på så många sätt.
Jag vill också ännu tillägga att man för all del får göra bäst man vill med sin egen kropp. Visa eller inte visa. Försöka gå ner eller upp i vikt. Eller bygga muskler som Arnolds. Men jag hoppas du inte gör det för någon annans skull än din egen eller på bekostnad av kärleken till dig själv sån som du är.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.