Vanliga skor har förstört mina fötter!

Okej, jag tycker inte särskilt mycket om mina fötter. Och ändå visar jag dem. Det passar ju bra eftersom jag just blivit intervjuad av Radio X3M om kroppspositivitet. Mer om det i ett annat inlägg!

 

Jag har pratat om naturlig rörelse och minimalist- eller barfotaskor förr. Det var innan jag fick verkliga problem med mina fötter. Eller, mina fötter har alltid varit sneda och breda och inte passat bra i vanliga skor, och absolut inte i klackar. Men den konventionella hälsovården påstod att jag behöver ha inlägg som lägger mina fötter rätt, stadiga skor som kapslar in mig. Nåväl, då jag började läsa och höra mer av Katy Bowman på Nutritious Movement så insåg jag att jag är sned och obekväm just på grund av skorna, och att det är genom att stärka fötterna naturligt som jag kan komma ifrån problemet. Och jag vill flika in att mina ”vanliga” skor varit bra, ordentliga, ofta dyra kvalitetsskor, så som Ecco. Men som ni kommer att få läsa här så är inte ens såna skor varken naturliga eller hälsosamma.

 

Att börja 30 år in i livet och förändra fötterna går inte på en vecka, kanske inte ens ett år. Men ifjol på hösten skaffade jag mig ett par så kallade fingerskor, Vibram Fivefingers, i filttyg. De skulle alltså passa höst och vår, så jag fick inte chansen att komma in i dem ordentligt före vintern. Jag skaffade sen på vintern också ett par av Vibrams vinterskor, men de klarade inte direkt väta så jag kunde inte använda dem hela tiden. Jag sökte, och köpte, på loppis olika ”vanliga” skor som ändå var utan klack, tunna, någorlunda böjliga sulor, och någorlunda breda, men inga av de jag hittade var perfekta.

 

 

Då jag gått i diverse av dessa vinterstövlar ett par månader så kom smärtan. Det ni ser vid lilltån på vänstra foten kallas skräddarknuta. Den kallas väl så för att den uppkommer av belastning, t.ex. som då skräddarna satt timtal i skräddarställning och ”skavde” på knölen. Det är alltså lilltåns led som inflammeras av tryck och belastning, av för smala, skarpa skor till exempel, och den börjar skapa förhårdnader. Smärtan var en tid alldeles fullkomligt fruktansvärd då jag satte fötterna i vinterstövlarna (alla förutom Vibram-skorna).

 

 

Jag frågade min läkare och förslaget var ett inlägg mitt under tårnas trampdyna, så att jag skulle få en båge där och plats för lilltån att lägga sig rätt. Jag har limmat och skapat mina egna inlägg, som nog avlastat lite, men inte helt. Jag fick tag i ett par minimalist-joggingskor nu till sommaren också, och de har varit absolut snällast åt min knöl.

 

Men nu kommer vintern emot igen och jag är livrädd för smärtan. Enda botemedlet är operation – ELLER att man börjar använda mjuka, breda skor som ger utrymme för knölen, och som tillåter tårna att röra sig naturligt. Såklart är jag alldeles på det klara med att det är det andra alternativet jag vill fortsätta med, och som jag tror skulle vara bäst för de flesta att börja med. Utan smärta kan jag nog ha en knöl. Men med smärtan är det nästan olidligt.

 

Problemet är ekonomin. Jag hoppas nån av er har bra förslag på relativt billiga minimalistskor som tål våra kalla, våta vintrar. Jag har hittat enbart en sko som jag tror skulle fylla mina behov, men den kostar långt över 300 euro med frakt och allt från USA. Den är jättefin, och sägs klara många minusgrader, och väta, så jag önskar jag vore rikare. Faktum är ju att för hälsans skull borde priset inte spela någon roll, men jag vet inte hur man gör då man inga sådana pengar har. Så om någon har tips på andra märken ska ni höra av er – jag klarar inte en till vinter med smärta dygnet runt!

3 Responses

 1. Anna
  | Svara

  Du har så rätt, de här skorna passar nog bäst på plogade vägar, inte i snödrivor. 🙂

 2. Anna
  | Svara

  Vivobarefoots Scott var jag väldigt nöjd med förra vintern, de tål väta och håller värmen bra tack vare en specialsula.

  https://www.vivobarefoot.com/eu/mens/everyday/scott-2$30-leather-mens?colour=Brown

  De finns i herrstorlekar från 40, och jag beställde den eftersom jag har strl 40 och tidigare tyckt att Vivobarefoots dammodeller varit för smala för mina breda fötter. Dock ska årets upplaga av dammotsvarigheten Gobi Hi vara bredare än tidigare.

  https://www.vivobarefoot.com/eu/womens/everyday/gobi-hi-2$30-leather-womens?colour=Brown

  • Soulmama
   | Svara

   Tack för tipset! 🙂
   Jag har kollat in deras skor tidigare men varit osäker på bredden faktiskt. Nu såg jag att Scott på finska sajten dessutom var på lite rea, MEN de hade lite för stora storlekar kvar :/ Jag vet att jag behöver stövlar, det är ju ändå meterhöga drivor man ska arbeta sig igenom här på vintern, så jag är osäker om jag ska satsa på sånahär ”boots” eller leta vidare efter riktiga stövlar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.