La Riippa Group musikvideo + visuals

posted in: Uncategorized

Det här inlägget är processberättelse från sommarens stora projekt med musikvideo och visuellt material åt La Riippa Group!

I början av sommaren frågade Jessica Riippa om jag ville göra material åt La Riippa Group. Det bästa med att jobba med Jessica är att hon också är en konstnär – och hon vill inte ha produkter av mig, utan MIN KONST. Att jag ska översätta min konst till hennes (alltid spännande och starka!) musikprojekt. Det är specifikt min vision och min känslighet som önskas, inget allmängiltigt. Det är något alldeles särskilt att få konstnärlig frihet och se hur våra konstformer förenas.

Nu önskade hon skivomslag, promotionbilder OCH en musikvideo (till en låt med text skriven av Maria Turtschaninoff – vilken ära!). Jag har inte jobbat seriöst med film på närmare ett decennium och sa därför att det är på det villkoret att jag får ta in en cinematograf och klippare. Någon med skarp blick och vackert uttryck, men som verkligen också kan avlasta mig helt med det tekniska, så jag får vara den visionär och regissör jag innerst inne är.

Och mitt val var självklart – min nyfunne vän Mikael Liikanen – som jag aldrig tidigare jobbat med men som jag kände att skulle passa perfekt. Och så rätt jag hade – jag fick inte bara en fantastisk samarbetspartner utan också en vän för livet.

Mikki är en otrolig fotograf. Kreativt och tekniskt säker, noggrann, jobbar hårt och med samarbetsvilja. Jag är mer expressiv, vild och känslosam, och tillsammans balanserar vi ut varandra fint på fältet och vid redigeringsdatorn. Som människa är han en av de tryggaste och snällaste jag känner. Han är inspirerande, tålmodig och smart. Och han håller i paraply då jag fotar i regn 🙂

Och eftersom konst och liv för mig är totalt sammanlänkade så vill jag inget hellre än att leva och arbeta med människor som gör mitt liv och min konst större och djupare.

Foto: Mikael Liikanen
Foto: Jessica Riippa

Temat i både musikvideon, skivomslaget och pr-bilderna är natur på olika sätt, och hur människan är en del av den.

Skivomslagsmaterialet till Awake-albumet är i stort sett baserat på tematiken i musikvideon. Jag har velat arbeta med konceptet ”naturen observerar sig själv”. Det är natur i olika former – som växt, som kropp, som vatten, som element. Likvärdiga delar av denna organism Moder Jord. Det är både abstrakt och konkret. Och vackert!

Till bandbilderna hade Jessica en idé om att de skulle vara i vattnet, vid Kvarnholmen i Riippa. Vi lekte med frågan kring om de kommer upp ur vattnet, eller om de gått ner i vattnet för att renas – olika associationer som finns att hitta i musiken.


Men den största delen av projektet har varit musikvideon till ”Natten går genom hagen”.

Jag jobbar ju oftast med kropp i min konst och är tacksam att få möjligheten att använda det uttryckssättet i videon väldigt starkt. Vi använder kroppar abstrakt, de är en lika självklar del av naturen som växterna, vattnet, ljuset, mörkret. Vi har sökt en sorts värdeneutralitet i naturens diversitet. Det har personligen varit en omvälvande resa att mycket intimt, i konstens namn, få återkontakt till naturen.

Vi har lärt känna mossor, svampar, rotvältor. Och säkert en del troll. Vi har skrattat och gapat av förundran.

Hela bandet bjöd på sig själva, lät sig ledas av vår vision och vi hade otroligt fina filmstunder med dem. Jag kände mig stark i vår process, det var en ynnest att få arbeta med så öppna människor. Och att ge över cinematografin till Mikki – tryggt och självklart.

Något av det jag älskar mest i konst är då man ser konstnärens och skapelseögonblickets närvaro i slutresultatet. Då det blir ett möte mellan den känsliga processen och det färdiga resultatet. Med det sagt så satte jag både mig själv och Mikki i videon. Vi används abstrakt och anonymt. Det är vackert och… vi var ju där! Det var vi som uppslukades av naturen i vårt försök att föreviga den. Så, också vi förevigades.

På sociala medier har jag berättat lite om upplevelsen att filmas naken. I korthet var det en av de finaste och viktigaste upplevelserna i mitt liv. Och det är inte en överdrift. För mig personligen behövde jag öppna en dörr in till mig själv, till en trygg plats, genomsyrad av kärlek. Sen kunde jag stiga ut genom den igen utan att skämmas inför Mikkis blick. Eller er.

Det har varit en resa. Vi har sett vår konst och vision ändras framför ögonen på oss, och i våra händer. Sommar blev höst, en idé blev en annan verklighet. För konst är liv, och liv är förändring. Men resultatet är en hållplats jag mer än gärna stannar till på en stund. Jag är stolt över oss.

Tack till alla inblandade – men särskilt Mikael och Jessica. Jag är för alltid förändrad. ❤️

www.lariippagroup.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.