”Anmödrar, ni bär mig”

Just nu pågår bildkonstens grupputställning Sammanflätningar – Omförhandlingar på Tobaksmagasinet. Redan i september valde vi grupper med olika teman och skulle djupdyka i ämnet och hitta oss fram till en konstnärlig process kring ämnet.

Det var väl rätt olika mellan grupperna, hur mycket det faktiskt djupdöks, och hur pass mycket diskussioner och gemensamt arbete som skedde. Men det är väl så det blir med stora grupper fulla av människor med väldigt olika förutsättningar. Sådant jag behöver påminnas om – jag som varit för mig själv mer eller mindre ett decennium.

Jag och Miranda Ahlbäck började i alla fall redan på temat arketyper, läste lite Jung och gick bakåt i tiden. Vi landade på symbolism och artefakter. Förundrades över dessa symboler och objekt vi burit med oss genom hundratusentals år snart. Miranda fokuserade på ögat, och jag fokuserade på de olika symbolerna för the Great Mother – kvinnan – framförallt vulvan.

Men personligen utvecklades mitt arbete och blev allt mer intimt och kom sist och slutligen att handla om den blodslinje av kvinnor som fött fram mig. Jag gjorde en installation med skapade och samlade objekt. Som en museimonter av heliga artefakter knutna till kvinnorna som burit fram mig till världen.

Jag har använt en del medium som är bekanta från tidigare; fotografi, lera, samlande och poesi. Men jag har också prövat på något nytt; pyrografi. Det var otroligt härligt att skapa magiska ”månstavar”.

Ni är mig skatter,

Ni är mig ritual, repetition, rening

Ursprung, hemvist, tröst i famn

Ni är modren, månens hamn

”Anmödrar, ni bär mig”, installation 2022 för grupputställning Sammanflätningar-Omförhandlingar.
”Anmödrar, ni bär mig”, installation 2022 för grupputställning Sammanflätningar-Omförhandlingar.
”Anmödrar, ni bär mig”, installation 2022 för grupputställning Sammanflätningar-Omförhandlingar.
”Anmödrar, ni bär mig”, installation 2022 för grupputställning Sammanflätningar-Omförhandlingar.
”Anmödrar, ni bär mig”, installation 2022 för grupputställning Sammanflätningar-Omförhandlingar.
”Anmödrar, ni bär mig”, installation 2022 för grupputställning Sammanflätningar-Omförhandlingar.

Utställningen pågår, förhoppningsvis, beroende på restriktionerna, fram till 30.1. 2022, och innehåller fantastiska arbeten som syns här av bl.a. Tim Jansson, Martin Wikström, Lia Sivén, Li Taiga, Jacob Hagman, Eli Kaunisvesi, Seren White och Nadja Häggblom. Också teman som AI, mytologi, änglar och tarot har behandlats och jag delar kanske fler bilder en annan gång!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.