Handgjorda anteckningsböcker/junk journals – som kan bli dina!

Varning för kilometerlångt inlägg!
I förrgår hittade jag bland annat Nik The Booksmith på YouTube och blev smått manisk och inspirationsgalen. Jag bloggade häromdagen om min nya bulletjournal. Jag gillar att jag där tillåter mig själv kombinera minimalistiska sidor med mer junk journal-sidor. MEN jag har länge varit fascinerad av just junk journals, och ”rojsiga” skiss- och anteckningsböcker, och det har skavt i mig lite att Nuuna-bujon inte gör sig för sånt. Så då jag hittade inspiration på YouTube blev det bara så att jag bestämde mig för att börja tillverka junk journals!

Så jag började med att testa att kaffefärga papper. Det var svinkallt här hos mig så jag var uppe till 3, 4 på natten, eldade brasa och färgade papper. Skulle nån sett mig hade de säkerligen tänkt att jag passat bäst på någon anstalt.

Och så igår var det då dags att verkligen skrida till verket, och då behövdes en resa till Jakobstad.

Vad är en junk journal?

Vänta nu, nån kanske undrar vad en junk journal är! Okej, så det är någon form av bok/häfte som man verkligen med fria händer fyller med minnen, dagboksinlägg, biljetter, bilder, ”skräp”… Man kan använda dem till vadsomhelst förstås – kanske en minnesbok åt en själv eller att ge i present. Kanske man fyller en med reseminnen, en med familjen, en med fina citat. Torkade blommor, klistermärken, tygbitar… Den kan vara stilig, eller mer ”vild”.

Ephemera, eller accidenstryck som det heter på svenska, är alla typer av ”kortlivade” trycksaker så som biljetter, stämpelkort, visitkort, tryckta produktpåsar etc. Men det kallas också diverse andra typer av trycksaker som används till junk journals. Så man kan samla på sig allt möjligt sånt och pyssla som en galning i en junk journal.

Jag läste nånstans att det är som scrapbooking som inte passar åt din mamma, eller nåt liknande. Det är friare, och oftast har junk journals en lite gammaldags, vintage look, och det var just det jag fastnade för.

Jag fullkomligt älskar gamla böcker, gamla trycksaker – fonterna, papperskvaliteten, läderryggarna… Och gamla foton! Men jag har inte börjat samla på mig sånt, för fram tills nu har jag inte haft användning för det. Så jag hade inget stort lager av ”ephemera”, och därför var stadsbesöket ett måste.

Världens bästa Lundagård!

Idealet hade varit att kunna hitta billigt och stora mängder på auktioner hos dödsbon, eller liknande. Men nu blev det loppisar först. Jag gjorde äntligen också slag i saken och köpte en symaskin. Cirka 13 år efter att jag blev utbildad klädsömmare. En gammal Singer. Tung som synden, men servad och fin. Och den behövdes, för jag ville också sy i papper. Loppisarna gav inte allt det jag önskade inom budgetramen så jag for till enda stället jag visste att jag skulle hitta PERFEKT ”ephemera” och det var Lundagård!

De har en helt underbar samling med gamla foton, häften, noter, tidningar – ja, allt! Det blir ju inte direkt ”junk” om man köper saker, men å andra sidan förevigar man historien på ett helt underbart sätt.

Jag lärde mig dessutom saker genom att hitta t.ex. ”brödkort” från 1919, och ”Alko-pass” från 40-talet. Visst kan det också göra lite ont att riva sönder gamla böcker eller klistra in postkort… Men jag väljer att se det som att jag på allvar uppskattar de där sakerna, istället för att de aldrig mer blir lästa, eller på annat sätt använda. Det är att ta tillvara på skatterna från tider som varit långt innan jag kom till världen.

Mina egna böcker

Nu har jag alltså hållit på sedan igår och har faktiskt gjort hela 8 böcker och häften! Jag börjar med att visa mina egna testrundor.

Mammas bok
En gammal liten bok stal jag pärmen av och skapade denna lilla junk journal som ska fyllas med minnen av mamma. Jag måste låta trycka mindre format av mina foton på mamma, för denna mäter bara 10,5 x 17 centimeter.
Den här är ganska ”junkig” med diverse olika papper, och jag ville verkligen testa mig fram till något som kunde funka. Alla kanske inte vill ha en så pass junkig bok, och de som är till salu ska ju köparen få fylla själv! Men jag ville komma in i grooven.
Ryggen på boken var jättesöndrig, så jag lappade med en mocka-bit jag hade hemma. Jag har inget proffsigt lim, så allt är liksom lite spännande.

Jag gjorde också ett litet ”konst-häfte” av målat akvarellpapper som fylldes med diverse olika papperskvaliteter och flera sidor tjockt akvarellpapper. Detta ska jag fylla med skisser och mina små akvarellmålningar.

Båda dessa är bundna, alltså är sidorna fastsydda i ryggen.

Suomi
Denna lilla (7 x 10,5cm) pärm vet jag inte vad den har innehållit (vet ni???), men jag knöt enkelt fast smala remsor av oblekt papper så det blev liksom ett list-häfte! Istället för att skriva ”kom ihåg” så blev det den mer positiva frasen; ”jag minns”.

Gamla godingar till salu

Jag gjorde två lite mer klassiska junk journals som är till salu! Dessa kan man skriva i eller fylla med bilder och annat. De är gjorda till stor del av antika papper och material så de är kanske inte såna böcker man slänger i ryggsäcken då man far på hajk 😀

”Spets” 18€ (+frakt)
Detta är en liten gammal fotopärm (vet ni de där gamla, som det ryms bara en bild i?). Den mäter 10,5 x 15,5 cm. Den är bunden och har spetsförslutning. Innehållet är kaffefärgat papper samt lite annat smått och gott, inklusive ficka innanför pärmen. Det är 14 ark, eller 28 sidor

”Rosa” 18€ (+frakt)
Den här är liknande som den förra men saknar förslutning. Den känns lite sprödare och kunde kanske passa för barnbilder, minnen av graviditeten, eller något annat känslosamt. Men man kan förstås sätta dit vadsomhelst.
Den är också 10,5 x 15,5 cm, bunden, och innehåller kaffefärgat papper och annat smått och gott. Den har också ficka. 16 ark, 32 sidor.

Akvarellhäften

Jag har gjort tre olika, enklare antecknings- eller skissböcker.

”Lera”, ”Junikväll” och ”Junimorgon”.

Från vänster har vi ”Lera” 15€ (+ frakt)
Det är en anteckningsbok i A6-format, fylld med kaffefärgade papper och diverse annat. Den lämpar sig väl för små skriverier och bilder. Den är bunden i ryggen och har ett enkelt hampband som förslutning. Jag vet att gummiband är mer praktiskt, men inte så vackert. Byt ut om du vill! Små träpärlor pryder också sömmen. 18 ark, 36 sidor.

Sedan har vi ”Junikväll” 15€ (+ frakt)
Detta är en skissbok fylld av akvarellpapper. Fyll med skisser, målningar eller tankar. 14 ark, 28 sidor.

Och till sist ”Junimorgon” 15€ (+ frakt)
Denna är likadan som den förra. 14 ark, 28 sidor.
Båda dessa är obundna och hålls ihop av hampband. Detta för att jag tänkte att kanske man vill kunna ta ut sina små målningar, endera för att rama in eller slänga bort 😛 Man kanske också vill kunna sätta till eller byta ut pappret.

Ni som orkat så här långt – GRATTIS!
Om du är intresserad av en eller flera av dessa böcker kan man kontakta mig på Facebook, Instagram eller alexandra@soulmamaarts.com. Jag lär inte sätta upp dem på webshopen genast, så skicka ett meddelande eller mejl!

Nu ska jag fortsätta skapa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *