Konstsommar II: konstresor till Mänttä, Seinäjoki och Lapua

posted in: konst, kultur, resor

Jag erhöll ett mindre stipendium från Svensk-Österbottniska samfundet för kompetenshöjande resor till orter i liknande storlek som Jakobstad vars konstutbud är bättre än vårt. Jag ska skriva rapport om detta som Jakarte också kan ha nytta av. Men det har ju varit otroligt givande resor överlag också för mig som konstnär.

I mitten av juni var jag till Lappos kulturcentrum Vanha Paukku som är en imponerande samling verksamheter i en mycket, mycket liten stad. Rekommenderas verkligen för en dagstripp här från kusten, det är ju bara nån timme bort.

Sen kring midsommar var det Mänttäs bildkonstfestival som stod som huvudprogram, men stannade först i Seinäjoki för att ta del av deras kunsthalle. De två vackra utställningarna Pisto och Radical Light – Element VI är fortfarande igång så man kan ta del av dem! Mycket sevärt – och en mycket vacker konsthall var det.

Mänttä bildkonstfestival – Kuvataideviikot – som ordnas i Mänttä-Vilpula (med ca 10 000 invånare) är något i hästväg. Nästan 50 utställande konstnärer, tusentals besökare (17 000 för ett par år sedan om jag minns statistiken rätt!), i en spännande byggnad i en spännande pappersindustristad med grym konst- och kulturhistoria. Nami!

Det var nog för överväldigande att ha Mänttä inplanerad på en dag – inklusive hemresa. Man kunde gott vara nästan en vecka i Mänttä på sommaren – för förutom festivalen finns kringliggande utställningar, samt de fina Serlachius-muséerna (där vi besökte Banksy-utställningen!).

Jag kan inte annat nu än sätta in en bilddump och försöka få alla konstnärer rätt etc. Det var som sagt överväldigande och magiskt att få ta del av så mycket konst på en dag. Jag inser att jag är svältfödd efter intressanta utställningar – men också att man blir mätt snabbt ifall man försöker ta in för mycket samtidigt. Som sagt; minst två dagar nästa år! 🙂

Pekilo, där huvudsakliga delen av bildkonstfestivalen ställde ut.
Älskade dessa tv-apparater som lystes upp av fönstret bakom! Heidi Naumanen – Semifinalists.
Otroligt imponerande arbeten av Mariam Haji.
Fyra våningar med konst! På golvet OFF/BALANCE ”Face-To-Face”, en koreografi och dans som resulterat i teckningen av ansiktet.
Tekniskt och estetiskt sett ett av de mest imponerande arbetena för mig: Aino Kajaniemi ”Arch”.
Det var väldigt mycket olika medium som användes, men såklart fastnade jag också för en del måleri. Aishe Vejdanis tre målningar hade sån känslighet!

Sen Serlachius Gösta var ju ett pampigt ställe. Mänttä må vara en liten stad, och de har gjort mycket med den inneboende potentialen trots sin litenhet. Men det går inte att replikera att papperspampen Gösta Serlachius i mångt och mycket lämnat efter sig både pengar och intresse för konst och kultur i staden – och Metsä huserar fortfarande i Mänttä. Men… visst hade man kunnat slarva bort pengarna på annat också – fint att se hans konstarv leva vidare!

Det var mycket folk på Banksy-utställningen så jag hade inte ro att läsa allt – för det var en mycket informativ historik över Banksys verk. Men trots det väldigt mycket att bära med sig och ta tillvara.
Ändå nästan mest glad att få se Keith Harings verk live – för han var en inspiration för Banksy (och hans hund!) så detta verk var med på utställningen.

Kan inte rekommendera Mänttä mer. Det är en otrolig sommar- och konststad trots, eller kanske tack vare, sin litenhet. Jag är kär!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.