Konstkris och -flyt, samt en viktig enkät!

Jag har tappat mitt grepp om bloggen lite. Det har varit mycket, både negativt och positivt, senaste tiden. Och jag har problem med just tiden. Vet inte hur den fungerar eller hur jag ska ta den tillvara på bästa sätt. Den är en riktig jävel må jag säga.

Men nu är jag här och kan berätta att jag krisat rejält gällande konsten (på ett privat plan också, men det väljer jag att inte prata om nu). Det blir ALLTID såhär då jag kommer in i ett nytt skede, hittar en ”ny stil”. Vilket jädrans flyt, vilken känsla, pur frihet!

Sen kommer gillningar och kanske kommentarer som ”NÅ NU!”. Som att jag nu äntligen godkänns, som att jag först nu duger. Jag vet att såna kommentarer, i olika former, helt enkelt betyder att jag råkat pricka den personens estetik. Att jag råkat skapa något som just den resonerat med.

Men det har inget med mig och min konst att göra, och jag måste sluta låta andra påverka mig. Det kanske jag aldrig lyckas med, men jag försöker. För VARJE JÄVLA GÅNG jag lyssnat och försökt forma konsten efter gillningarna, efter de där första, fria penseldragen, så misslyckas jag. Jag krisar. Och fast jag kanske skapar nån slags replika av den där stilen folk gillade, så blir det aldrig med hela själen.

Herremintid, som med de naiva djuren som kom så spontant och som betytt så mycket för mig. De sålde också jättebra. Tills jag tappade det. Tills något av det fria försvann i mina försök att replikera det som folket gillade. Jag som till och med har rävtavlor kvar jag inte får sålda. Rävtavlor! Som var så populära!

Så nu försöker jag bara lyssna på den där friheten. Det där som är min konstnärlighet och kreativitet.

Ja, det händer sig att jag tar beställningsjobb. Men det är en annan sak. Min helt egna konst är inte från början till för att vara inredning. Den kanske blir inredning – lyckan att se min konst på andras väggar! – men det är inte ur det jag kan skapa. Då misslyckas jag. Varje gång. Oavsett hur ni gillar eller visar att ”just så där!”.

Så nu försöker jag hitta friheten igen. Med färgpennor på akrylen. Med gouachen på grafiken. Med gamla skumgummimadrasser i one-piece-pyjamasen jag aldrig använder (ni får se sen!). Mixed media och lekfullhet.

Men på tal om konst. Jag vill nu uppmärksamma alla sorters konstnärer på att vi på Jakarte kartlägger vår verksamhet och samtidskonsten i Jakobstad – och vi behöver er hjälp!

Fyll hjärtans gärna i denna enkät och hjälp oss göra Jakobstad till en riktig konststad!

https://forms.gle/6WFjJptG5BbuCP54A

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.