Det Stora Fladdermusdramat!

posted in: djur, medialitet, natur

Jag känner att jag måste sammanfatta de senaste dagarnas fladdermusdrama här också – har bara delat små uppdateringar på Instagram och Facebook.

I det förra huset jag hyrde upplevde jag på riktigt fladdermöss för första gången i mitt liv. Hade då sett dem utomhus nån enda gång tidigare, då jag var liten. Men jag skulle komma att bli alldeles för nära bekant med dem i huset i Lövö.

Första gången jag upplevde dem på för nära håll var då jag satt en sensommarkväll (antagligen 2013) och pratade med en vän i ett rätt mörklagt vardagsrum. Plötsligt såg jag något svart cirkla i köket där lampan är tänd. Jag fick panik och gömde mig under ett täcke.

Jag trodde då att det var en koltrast. Vilket är väldigt långsökt, men jag hade då aldrig tänkt på att fladdermöss skulle komma in, och jag var i en väldigt intensiv andlig utveckling där koltrastar spelade en stor roll.

Nåväl, min vän såg inte ens fladdermusen, men gick och öppnade dörren och stod där och rökte en stund. Vi antog att den tog sig ut.

Jag minns inte nu om det var närainpå samma tidpunkt, som några dagar efteråt, eller en tid efteråt, men jag vaknade en natt av ett skrapande ljud. Jag tände lampan och såg en fladdermus komma nerklättrande på spismurens tegelstenar som fanns i sovrummet. Fullständig panik! Jag flydde fältet och for till mammornas. Nästa dag ringde jag hyresvärden och han for dit med en håv, och då satt fladdermusen på köksväggen och det var lätt för honom att fånga in den och ta ut den.

Efter den incidenten förstod jag ju att första gången också varit en fladdermus, inte en koltrast. Jag antog de fanns på den obebodda vinden, och tagit sig ner genom skorstenen eller nån springa kring spismuren. Men jag trodde också att det var det sista jag skulle se av fladdermöss på nära håll i mitt liv.

Så fel jag hade. Sen dess har jag nog sett dem ett par gånger utomhus. Över den hyrda stugan på Köpmanholmen ifjol, då jag satt på dass på natten. Det var fint! Och över åkern utanför mitt sovrumsfönster här i Jöussn också för nåt år sen, en sommarnatt. Det har räckt bra så.

Men så vaknade jag natten till torsdag av något ljud och insåg att en fladdermus cirklade över min säng i sovrummet. Med min tidigare erfarenhet förstod jag ju genast vad det var, kastade mig in under täcket och höll på att svettas ihjäl där innan fladdermusen lugnat ner sig och försvunnit nånstans.

Jag packade ihop pick och pack och stack till nya huset och försökte få ett par timmars sömn där på golvet. Jag läste på en del och förstod att jag borde ha öppnat fönster och dörrar, det heter att de hittar bra ut. Nå, det var då torsdagens plan.

Torsdagen gick också åt till att städa och reda upp, för att eventuellt hitta var den gömt sig, ifall den var kvar, och så att jag skulle täckas ta hit nån vid behov… Jag märkte att det öppna fönstret med nät på övervåningen hade en flik öppen i nätet, så jag antog den kommit in där, och antagligen också tagit sig ut.

Jag öppnade nätet mer och hängde ett skynke för trappan till övervåningen och somnade på soffan torsdagkväll. Jag vaknade bara nån timme senare av ett skrapande ljud, och visstifan dyker fladdermusen ner från spismuren, eller bakom en tavla, och börjar cirkla i rummet! Den hade tydligen varit på nedrevåningen hela dagen…

Då den lugnat sig igen lindade jag in mig i täcket och gick för att öppna ytterdörren och kvistdörren på vid gavel. Sen stod jag och lurade vid badrumsdörren i TIMTAL. Den var och flyga ett par gånger men hittade inte ut! Flög bara förbi dörren… Till sist for den ändå in i kvisten och yrade på där, så jag kom åt att stänga kvistdörren. Jag stor ändå kvar till sextiden för jag ville så gärna se den flyga ut helt, så jag skulle veta…. Men till sist gav jag upp och gick och lade mig.

Så på fredagskvällen hade jag också öppet ytterdörren länge och fortsatte mitt stora byk- och städprojekt. Jag petade också runt med en pinne i kvisten för att se om den ännu gömde sig bakom några kläder eller nåt. Men då den inte dök upp bestämde jag mig för att nu var den nog ute, och jag gick och stängde ytterdörren för att få sova djupare.

Nå, strax efter att jag gått in igen hörde jag ljud i kvisten och där fan cirklade den där igen! JAG TRODDE JAG SKULLE BLI GALEN!!!

Då den kraschat i nåt hörn gick jag igen och öppnade dörren och satt sen och spanade LÄNGE för att se den fara ut. Men det gjorde jag inte den natten heller.

Så det är väldigt antiklimax på den här historien. Igår tillbringade jag hela dagen med att tömma ur kvisten (nästan helt, sådär lagom inför en flytt), med handskar och långärmat och huva och gladdes åt att det ändå inte var 32 grader igår. Jag hittade ingen fladdermus, och det är bara en kista kvar där som den mööööjligen kan vara bakom, men jag tvivlar. Jag vill verkligen tro att den hittat ut och hem till sig (vilket antagligen är ovanför mitt sovrum på mellantaket… *ominous music playing*).

Så – jag skulle sammanfatta men det blev långt… Jag har alltså sett fladdermöss utomhus tre gånger i mitt liv. Och inomhus FYRA gånger. Det räcker nu. Och jag tycker att det som står på Internet skulle få stämma bättre – att de är JÄTTEBRA på att ekonavigera och hitta ut genom öppna fönster… Men inget som står på Internet är ju sant. Så hur är det med denhär historien? 😉

PS. På det andliga planet har fladdermöss intressanta budskap och de stämmer bra överens med både första gången jag hade dem inomhus, och den här gången. Men det är aningen svårt att ta till sig såna budskap då man har sömnbrist x tusen så jag får bearbeta på sikt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.