Hur ser julbordet ut hos dig?

Det kommer inte att bli någon stor julbjudning hos mig i år. Det har det faktiskt aldrig blivit. Vi är bjudna till föräldrarna, så det blir två julbord på julafton. Men på juldagen tänkte jag göra MITT julbord åt mig och kärleken.

Jag fantiserar ändå om nya huset, och nästa jul. Då vill jag nog slå på stort. Med stor julgran. Stort julbord. Vacker dukning.

Men jag tycker det är fascinerande hur olika julbord kan se ut, och hur personligt och viktigt det är för många. Också jag håller hårt på mina egna traditioner, så mitt eget julbord är nödvändigt på juldagen – annars får jag ju inte det JAG vill ha 🙂

Såhär ungefär:

Frukost måste såklart innehålla jullimpa. Sedan jag började med LCHF (och glutenfritt) har det varit svårt att våga äta jullimpa. Men min egen, godaste jullimpa funkar bra! Med saltgurka, ost och skinka är det som barndomsjularna – nästan i alla fall!

Normalt har det varit risgrynsgröt till lunch, men det blir inte riktigt av nu då kärlekens föräldrars julbord börjar redan tidigt på eftermiddagen.

Men mitt eget julbord måste innehålla fisk och kallskuret. Gravad lax, sill och mammas gubbröra. Gubbröran har jag fått experimentera fram, eftersom mamma inte längre kan berätta hur hon gjorde. Rosolli, och kanske lite leverkorv och aladåb.

Sen skulle jag ju vila ha en ekologisk julskinka. Men det har jag aldrig haft råd med själv. Så det blir väl köpt någon färdigskinka i liten förpackning. Med en eller två potatisar, brunsås och Leenas goda morots- och kålrotslådor.

Jag har också bakat pepparkakor. Det var lite missöde med degen, men några glutenfria pepparkakor blev det i alla fall. De hör ju liksom till, fast jag inte egentligen borde äta så mycket sånt.

Lite egna mörkchokladpraliner har vi också gjort, och lakritsmandlar lär jag väl veva ihop också. Och glögg! Fast glöggen har jag ju druckit redan i flera månader. Om jag syndar med sockret så är det genom glögg. Jag älskar glögg. Bara Marlis vanliga. Enkelt, gott.

Men jag äter inte strikt LCHF på julen. Försöker vara glutenfri så långt det går – men jag är snäll mot magen mest genom portionsstorleken. Man behöver inte äta tills man mår illa – viktigare för mig är att jag får smaka på alla sorter!

Jag älskar fina dukningar och ser framemot att försöka göra något riktigt fint nångång. Kärleken bryr sig knappast så mycket så det blir kanske inte så storslaget på juldagen. Men jag har ju så fina broderade, loppisfyndade julservetter, och linnedukar, och ljusstakar. Näver och trä och keramik. Vackert så.

Om jag inte hör av mig innan jul så önskar jag er en riktigt god jul! <3

4 Responses

 1. Irkku
  | Svara

  Ja tänk så olika julbord kan se ut 😍 Vi fösöker ännu göra nya egna traditioner sen vi fick barn.. men med tanke på julmaten är faktist prinskorv och köttbullar viktigast För mig 😅 skinka potatis och en god sås, stuvad savoykål, kalkon och bönor (eller dadlar) lindade i bacon samt lådorna är andra viktiga saker på julbordet 😊 en del annat finns också med och varierar lite då vi äter hos svärmor och morsans på juldag och annandag också. På morsans finns även mycket kallskuret, fisk och ägghalvor å sallader 😊 på julafton blir det ockSå julgröt på förmiddagen

  • Soulmama
   | Svara

   Nämen! Flera saker jag aldrig hört talas om, som kalkon och bönor lindade i bacon! Intressant! God jul till er <3

 2. Leif Paulin
  | Svara

  Här i huset blir det spartanskt. Frugan är bortbjuden, så det blir nog stekt korv dukat på en gammal dagstidning med en stor mugg Earl Grey te och rödmjölk. Således en typisk finsk karamiddag. Saltgurka hör till liksom bröd med äkta smör på. Julskinka köper vi först i januari på rea. Pensionen är inte så stor så anpassar mun efter matsäck, som det heter. God Jul!

  • Soulmama
   | Svara

   Jamen, bra tips! Jag tror minsann vi kör ett till julbord efter jul och då ska jag försöka göra en egen skinka! God jul!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.