Vad hände med mina julkort? Och julmarknadsinfo

Från ett par håll har jag fått frågan ifall jag säljer julkort i år. Förstås blir jag glad, eftersom det antydde att ett par kunder alltså var intresserade av att köpa. Men istället för att bara svara ”Nej, tyvärr” så ville jag ge ett mer informativt svar. Jag är ju alltid sådär omöjlig att jag måste säga mer än jag blev ombedd om.

Det verkar ju vara lite av min lott i livet. Att verkligen ge en inblick i mina olika verkligheter och på det sättet informera om sånt som många kanske aldrig behövt tänka på. Verkligheten som egenföretagare inom konst och kultur, verkligheten som kroniskt sjuk och långtidssjukskriven och kämpandes med Fpa, verkligheten som sörjande dotter, och så vidare.

Så det korta svaret är: Nej, jag säljer inga julkort i år. Men varför – ja, det är ett längre svar. Här är några informativa punkter 🙂

Ta INTE detta som klagomål och usligheter. Det är ju inte positivt direkt, men jag säger skriver ut det, och erkänner vad som händer bakom kulisserna, för det är inte alla småföretagare som säger hur det är. Just då det kommer till julkort finns det tydliga och enkla orsaker till varför jag inte har såna i år – och ingen orsak att tycka synd om varken mig eller kunderna för det. Men kanske min lista ändå kan hjälpa er förstå varför jag inte har julkort i år, och varför det är så viktigt att stöda lokala småföretagare.

  • Jag har varit sjukskriven och inte arbetsförmögen sedan april i år. De få saker jag gjort konstnärsmässigt (vilket bl.a. varit att trycka ett par kort och målat nån tavla) har varit då jag orkat och haft inspiration – inte så att säga ”i jobbsyften”. Mitt utmattningssyndrom och andra faktorer är allvarliga, och det är inte så att jag ju orkar med konst pga idén att ”det är ju bara roligt”.
  • Jag sålde mina sista exemplar av förra julkortsskörden för några veckor sen. Det betyder att det tagit mig flera år(!) att sälja slut de några kort jag tryckte då när jag gjorde dem (kring 100 kanske). Det betyder att det inte är direkt snabb omvändelse av energi till pengar i det fallet. Julkort säljer också bara kring jul, så då lagret lämnar fullt så är det fullt i ett år framåt ännu.
  • Jag tjänar dessutom bara några cent per kort, så att ha dem i lager och sänka priserna vartefter gör mig inte heller någon nytta. Enda sättet att verkligen tjäna på julkort är att trycka massvis för att få ner styckepriset och ha återförsäljare etc.
  • Eftersom jag varit sjukskriven, och inte heller annars haft det särskilt bra med egenföretagandet överlag, så har jag inte i år haft råd att trycka julkort även om jag hade gjort nya eller bestämt mig för att trycka de gamla igen. Det finns inte pengar på kontot och det är så lite som kommer in tillbaka att jag inte vågade ta risken. Jag tryckte ju några andra kort i höst, på förhandsbeställning för att minimera risken, men tog ändå några extra. De har jag kvar ännu, så inte heller den beställningen har gått runt riktigt.
  • Jag funderar på att skaffa en professionell printer för att kunna trycka prints on demand istället. Att ha tryckeri som mellanhand, och ändå bara kunna ta några exemplar i gången (vilket gör dem dyrare) är inte hållbart för mig i längden (och jag har ju redan hållit på i längden…). Ifall det skulle lyckas med en egen printer skulle jag ju inte behöva ta så stora risker med tryck, så då kanske den verkligheten skulle ändra. Men jag skulle antagligen inte trycka ”hårda” julkort, utan snarare mer konsttryck på finare kvaliteter.
  • Men efter tio år som företagare kan jag konstatera att min ”affärsmodell” inte fungerar. Jag har aldrig haft ett lönsamt företag. Lönsamt betyder alltså att jag kunnat lyfta en fullvärdig lön. Det betyder att då jag kommer tillbaka från min sjukskrivning om ett år (ifall Fpa till slut skulle låta mig vara ledig som läkarna ordinerat… annars blir det tidigare) så behöver jag tänka om allting. Jag kan inte fortsätta såhär, och sitta på ett lager av kort och planscher som aldrig blir sålda. (Mer om mina tio år som företagare HÄR och HÄR – värt en läsning!) Fast försäljningen av tryck ändå gått bättre än att sälja originalkonst (som ju är mycket dyrare) så är originalkonst och beställningsarbeten inom grafisk design eller sånt mer lönsamt och kostnadseffektivt och medför inte lika stora risker som att trycka egna verk på tryckeri.
  • Poststrejken gör att jag inte heller, innan detta inlägg, gjort särskilt mycket väsen om min webshop inför julen. Men i stort sett ALLT jag har till salu finns där, så man kan kolla innan man frågar vad som finns och inte. Och ändå måste jag ju rekommendera att beställa av mig privat så vi kan komma överens om någon hämtning eller så ifall strejken fortsätter. Och för att informera er och mig själv: jag får nästan inga kunder via webshopen så den är en utgift jag kanske kunde vara utan – meeen den känns ju som ett smidigt alternativ för kunder från utlandet etc.
  • Men julen, julen, och dessa julkort. Jag älskar julen! Dock är julkort för mig inte något särskilt även om jag tycker om dem, men de har mest varit en produkt som var rolig att göra och som varit omtyckt. Men så här är det med julen för mig: De facto borde det ju vara så att ett litet produktbaserat företag som mitt skulle leva på julförsäljningen. Det är liksom branschnorm. Men så är inte fallet för mig. Jag har typ aldrig sålt mer inför jul än annars under året. Vilket ju är synd och vilket gjort att jag aldrig haft ”lönsamma perioder” som räddat de långsammare perioderna, speciellt den som kommer i januari och februari. Så jag har slutat göra storsatsningar inför jul – för jag har aldrig hittills sett dem löna sig. Istället brukar jag rea inför jul för att tömma lagret och ge fattigare mänskor chansen att handla julklappar hos mig. Nu har jag inte sänkt priserna särskilt inför julen, men det börjar vara att jag inte kan sänka så mycket mer utan att gå på förlust på det mesta. MEN mina priser IRL brukar vara billigare ändå, så kom på marknad på lördag!

Jag är på julmarknaden vid Torgare i Kronoby på lördag ifall allt går som planerna! Jag kommer då inte att sälja julkort, men det mesta annat jag har i lager. Och ganska billigt, för jag behöver få inkomster, tömt lagret, och bädda för en nystart sen. Jag säljer också zines – vilket ju antagligen blir lite udda vid Torgare, men förhoppningsvis är det nån som tycker det är lagom punk och intressant 🙂 Och de kostar alla under 5 euro!

PS. Det kommer också att komma tillfälle så småningom att köpa konst ur mitt lager skitbilligt. Äldre verk och kanske en del av de nyare. Håll ögonen öppna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.