Fpa-uppdatering för egenföretagare, snuttjobbare och sjukskrivna

Ni som följt helvetet med Fpa denna sjukskrivning, och tidigare sjukskrivningar, uppmärksammade kanske hur de stal flera hundra euro av mig i våras (ja, det känns faktiskt så!). Nåväl, de påstod ju att deras anvisningar ändrat mitt under min behandling så att inkomster ska räknas från föregående månad, istället för den månad som är aktuell för utkomststödet.

Äntligen kom beslut från Centret för omprövning! Det är JAG som har rätt! Men jag får inga pengar…

Såhär är det, jag tvivlade på Fpa för länge. Jag misstrodde dem fyra dagar för länge. Jag ringde dem, skrev åt dem, överklagade för länge i tron att de bara gjort ett misstag. Så tidsfristen för ansökan om omprövning hann gå ut med fyra dagar då det gäller aprilbeslutet (där de dragit av 500 euro jag aldrig haft). Det betyder att jag inte kan få rättelse för det som faktiskt då var ett misstag eller en elakhet eller okunnighet eller hur man nu vill se på det.

Jag fick ändå rättelse för maj där de räknat med 300 euro inkomst, fast verkliga inkomsten var noll euro. Men eftersom jag hann börja få sjukdagpenning där i slutet av maj så kommer det inte tillbaks några verkliga euron.

Det är alltså 400 euro nånting från april som jag aldrig ser igen. Men som jag hade kunnat få bara jag inte kämpat så för att få ändring direkt till Fpa. Jag bannar mig själv lite, och såklart bannar jag de otaliga jag pratat med på telefon som sade att ”det är sådär nu bara”. Jag fick ju till och med till sist tag i en handläggare, en av de som faktiskt räknar, en av de som faktiskt känner de inre kugghjulen. Och ändå…

Jag skrev just ett litet meddelande till dem – bara att NÅN där ska uppmärsamma detta beslut från Centret för omprövning. Så nu ens EN ENDA handläggare där ser att de hade FEL och att jag LIDIT på grund av det.

Men alltså – OBS alla ni som just precis blir sjukskrivna, eller som är egenföretagare (och uppger den lön ni lyfter varje månad), eller som snuttjobbar och varje månad ansöker om utkomststöd med den lilla inkomst ni nu då har. Uppmärksamma orden de upprepade åt mig i beslutet: DE FACTO, DISPONIBEL INKOMST. Fpa ska INTE gå och räkna föregående månads inkomst ifall de har till kännedom den verkliga inkomsten för just den månad det ansöks om stöd för.

Det du lyfter i april kan INTE räknas som disponibelt i maj. I alla fall inte såna småsummor som det för mig handlat om. Så sätt bakom örat. Och ansök om omprövning så fort som möjligt ifall Fpa bråkar gällande detta!

Det är en liten seger. Seger för att jag hade rätt. Liten, för att den inte direkt hjälper här och nu. Men en seger trots allt. Och kanske jag kan hjälpa någon bara genom att informera. Bara för att jag suttit med gul markeringstusch och gått igenom alla dessa papper. För att jag suttit med räknare och kontoutdrag och Finlex-lagtext. Hoppas nån får det de har rätt till i denna välfärdsstat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.