Soulmamas focaccia (LCHF/glutenfri)

posted in: hälsa, mat, recept

Lite variation från gårdagens och tidigare blogginlägg. Dags för ett recept!

Häromdagen ville jag variera mitt klassiska LCHF-brödrecept som används till allt från semlor till kakor. Jag ville ha något matigare, örtigare. Och det blev något av det godaste jag ätit på länge och en hel plåt försvann på en alldeles för kort stund!

SOULMAMAS FOCACCIA (en plåt, 3-4 portioner)

Ca 3 ägg
Ca 2 msk kokosmjöl
Ca 2 dl mandelmjöl
Ca 0,5 dl vatten/grädde
Ca 2 tsk bakpulver
Ca 50g smält smör
Salt
Fetaosttärningar (jaajaa, salldsost, jag använde färdigt kryddade i olivolja)
Basilika, timjan, oregano

Allting är cirka-mått för jag minns inte längre exakt hur jag gjorde. Men jag blandade allt förutom fetan och örterna. Det blev en ganska lös smet, sådär att jag inte skulle ha gjort semlor av den, tänk tjock kaksmet, och jag bredde ut den på en ugnsplåt. Cirka nån centimeter tjock.

Jag mosade fetaosttärningarna i lite av deras olja, och tillsatte mer färsk basilika, och torkad timjan och oregano. Det jag hade alltså. Jag sprätte ut osten sådär lagom över brödet. Om du inte använder feta i olja så är det ju bara att tillsätta olja, örter, salt och peppar t.ex.

Cirka 200 grader och kanske 10 minuter. Sådär gyllene blev det, och knaprigt i kanten. Ett tunt brytbröd som känns grekiskt men inte för överväldigande. Och inget vetemjöl och jäst. I love it!

Nästa gång kanske jag sätter oliver också. Och gör brödet till en soppmiddag eller liknande. Men det är gott precis som det är, utan smör och pålägg.

PS. Det kan hända jag hade i några matskedar Philadelphia-ost. För när jag testade receptet igen blev det inte riktigt lika och en minnesbild dök upp… Testa er fram, såsom också jag 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.