Tio år som företagare del 1 – guldballonger och glitterspray!

Det är redan ett par månader sedan det officiellt hände, men jag liksom märkte det först häromdagen. Det är tio år sedan jag blev företagare!

Jag har delat upp detta jublieum i två delar. Detta inlägg blir lite som en tio-års-historik över glädjeämnen, upplevelser och glimtar ur åren som företagare. Del 2 däremot blir den tuffa verkligheten och allt det som inte är glädjande och glittrigt. Jag rekommenderar att läsa båda, men på egen risk.

Univocal Music föds ur kärlek till lokalmusiken

Det var våren 2009 som Univocal Music föddes som öppet bolag tillsammans med min vän Niklas Harju. Vi gick båda på Lappfjärds folkhögskola (jag på deltid, samtidigt som jag gick sista året på Novia) och vi ville producera ett samlingsalbum med finlandssvenska singer-songwriters. Det verkade absolut enklast att ha ett företag bakom projektet.

Det tog flera år innan det albumet, Univocal Collective, kom ut – och då endast digitalt (ni hittar de flesta låtarna gratis HÄR!) – men Univocal Music började göra en hel del för lokalmusiken i Österbotten redan från start.

Niklas spelade i progressiva rockbandet Porcelain Moon så jag hängde mycket med dem och gjorde en del fotojobb och marknadsföring åt dem. Jag arbetade förstås också med systers musikprojekt Anna Phoenix, som redan då existerat ett par år med mig som textförfattare och producent. Anna gick också med i företaget med en liten procent.

Och Univocal Music deltog vid t.ex. Freefall-festivalen, åkte med Anna till Island in the sun på Jurmo, ordnade Univocal Women-miniturné, sålde skivor här och där, gav ut Anna Phoenix album och krazyFlipys debutalbum.

Skivomslag, posters och annan marknadsföring åt band och artister var ett kreativt utlopp samtidigt som det var lite business ändå. Att boka lite gigs och ge sig in på den marknaden var tufft, men det uppskattades av nejdens band och artister att det fanns ett litet stödorgan i vårt lilla skivbolag.

Det största vi gjorde, kan man väl ändå säga, var att åka på miniturné med Anna Phoenix till Kalifornien sommaren 2010! Det kan hända man hittar vår blogg om resan nånstans på internet ännu, men här är ett par bilder och en video av låtskrivningssession med Ryan Fikejs!

Ganska snabbt, eftersom jag inte hade annat jobb, började jag också utföra tjänster utanför musikbusinessen. Ett par år arbetade jag mycket med Mystic Magasinet och Kruska butik & café, både som försäljare ibland, men framförallt som fotograf och marknadsförare.

Då jag gick i väggen 2013 (mer om det i mitt andra inlägg) blev fokus allt mer den egna konsten och skrivande, eftersom det var svårt att hantera evenemang och stor press med utgivningar och sånt. Men jag fick ju då också allt mer landa i det jag upplever vara mitt esse – alltså det alldeles egna uttrycket!

Soulmama Arts i mitt hjärta

2014 gav jag ut min första bok någonsin; Kärleksbitar. Då redan fanns Soulmama Arts som ett litet dotterbolag till Univocal Music och boken gavs ut på vårt ”förlag”. Orsaken till att jag inte sökte annat förlag var för att jag helt enkelt trodde att de aldrig skulle ge ut kortprosa – och för att det kändes på något sätt akut att få ut boken. Jag har dåligt tålamod då det kommer till den egna konsten – jag vill se resultat snabbt. Och det var fint att kunna föda boken så snabbt som det ändå gick på eget förlag.

Jag fick otroligt fin feedback som jag delvis lever på än idag!

2016 gick Niklas ur företaget på grund av att han hade ett fullsatt liv annorstädes. Univocal Music fick ta baksätet och sedan dess har Soulmama Arts varit mitt hjärta och min själ!

Vårvintern 2017 kom uppföljaren av Kärleksbitar; Glimtar av närvaro. Den tog några år, på grund av sjukande av och till. Här önskar jag kanske att jag hade ork till bokrelease och mer marknadsföring, för den har inte sålt lika bra som den första boken, men jag gjorde vad jag kunde.

Det finns några ex av båda böckerna kvar HÄR!

Livet och konsten efter mamma

Sommaren 2017 dog min mamma vilket förstås ändrade på hela mitt liv. Allt gick sönder, men all trasighet resulterade också i otrolig konst och skrivande.

Jag tog alldeles för kort sjukskrivning för att jag inte orkade krångla med byråkratin, och började arbeta för fullt igen genast på hösten. Jag började måla som aldrig förr. Mina nyfödda, naiva djur fick mycket uppmärksamhet och av dem har jag sålt mer än någonsin förut.

Min konst – både original och tryck – finns på min webshop! Men dessa djur födde också flera specialbeställningar enligt olika önskemål – rävar är populärt! Och nej, djuren på bilden ovan finns inte till salu – det var första djurtavlan jag gjorde och den såldes innan den ens var klar. Endast ett fåtal tryck gjordes och de är slut sedan länge. Om du vill ha en liknande får du specialbeställa!

Jag började också skriva poesi för första gången på tio år, och ifjol i november kom min första diktsamling ut; Signerat med ditt namn. Det är kanske min viktigaste bok hittills, för att den behandlar sorgen efter mamma. Men om jag någonsin skriver poesi på allvar igen får tiden utvisa.

Ni hittar mer om boken och var den finns att köpas HÄR!

Tacka vet jag egenföretagande!

Tack vare mitt lilla företag, och antagligen också min personlighet och min kreativa talang, har jag fått arbeta med många andra småföretagare som varit i behov av foton, hemsidor, grafisk design, marknadsföring och diverse annat.

Jag har arbetat en hel del med Irks Ekologiska. Bilden ovan är produktfoto, och logo av mig. Etiketterna har Annina Björkskog designat ( @artbyannibanan ).

Jag har utvecklats och självmant lärt mig t.ex. utförligare fotografering och bildredigering (utöver vad jag lärde mig på filmlinjen), att göra hemsidor i WordPress, digital design och grafik med mera. Jag har inte mycket arbetserfarenhet utanför mitt företag, förutom journalistsomrarna, och praktik etc vid filmlinjen, men jag har själv gett mig erfarenhet också utanför min bekvämlighetszon.

Det här ska inte bli en portfolio så jag postar långt ifrån allt. Jag ville nu bara kasta in några bilder och logon och sånt som blivit till under min resa. I porträttväg finns det så många ansikten jag skulle vilja dela, men det blir ett för långt inlägg om jag lägger in dem.

Jag är rädd att jag glömt det mesta av allt och alla jag fått arbeta med de senaste tio åren. Men jag har uppskattat allt arbete jag fått!

Jag har också uppskattat uppmärksamhet från media (här nedan Kuriren och X3M), både för min konst och mitt skrivande, och för min kroppspositivitetsresa. Och jag har uppskattat medverkandet i t.ex. Horisont och Presens.

Jag har växt något otroligt under mina tio år som företagare. Jag har lärt känna många fina människor. Jag har fått utvecklas i min konst och i mitt skrivande på ett sätt jag inte orkat eller kunnat utan det egna företaget. Jag har hittat mina verkliga drömmar – som minsann ser annorlunda ut jämfört med vad tonårs-Alexandra drömde om. Men jag har också kunnat återgå till den stora drömmen jag hade som barn – nämligen att bli författare.

Ibland blir jag ledsen då jag inte har mycket i ekonomisk väg eller stabilitet att visa upp (än en gång; mer i andra inlägget), men att skriva detta inlägg har jumppat min hjärna att minnas allt det jag faktiskt åstadkommit på tio år! Det är lite suddigt allt som hänt sedan jag blev sjuk, men all konst och all kultur som ändå funnits i mitt liv tack vare företagandet skulle jag inte byta ut – och allt det måste jag komma ihåg att vara tacksam för.

  1. Annina B
    | Svara

    Etiketterna som syns på bilden är av min design, Alexandra har designat logon 😊

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.