Minisemster på Köpmanholmen!

Wow, i helgen har jag tvingats övervinna många rädslor men det var det verkligen värt för en minisemster på Köpmanholmen i Larsmo! Ni som känner mig vet att jag älskar närturism, och det finns minsann ställen i vår omedelbara närhet som jag ännu inte upplevt. Köpmanholmen blev en hit! Jag har varit där nångång för 10 år sen då jag sommarjobbade på lokaltidningen. Men övernattning med kärleken toppade nog journalistgiget.

Det började på lördagmorgon med skator som väckte mig alldeles för tidigt. Jag hoppade upp ur sängen för att knacka på fönstret och skrämma dem, och steg på en humla! Vem vet vad den gjorde på mitt sovrumsgolv men den bjöd på verklig panik. Det finns bara en sak som är värre än fobier, och det är då det man är rädd för faktiskt händer. Nu är jag ju inte egentligen rädd för humlor. Det är nog getingstick som skrämmer mest. Men jag har inte heller blivit stucken av en humla förut så jag hade ju ingen aning om hur jag skulle reagera – därav paniken.

Som tur var gjorde det bara väldigt ont, typ hela dagen, och kliar ännu, men jag fick ingen hemsk allergisk reaktion. Dock fick jag inte heller sovit mer utan släpade mig iväg på minisemester rejält trött. Men kanske också lite starkare och modigare, eftersom en av fobierna plötsligt slagit in.

Då det kom till själva minisemestern och Köpmanholmen-vistelsen var jag rädd för båtresan dit (trots att det bara är ett stenkast), getingar och fästingar, att det skulle hända något på natten och att vi i vår ensamhet inte skulle få hjälp i tid. Nåväl, jag kan berätta att allt gick jättebra och inget hemskt hände!

Visserligen tvingades vi rensa bort fler fästingar än jag någonsin tidigare sett, och det gör att jag aldrig skulle vilja bo i Larsmo, men utöver det fanns ingen orsak till oro. Dessutom övernattade ett par gäng i båtar på holmen, så vi var inte ensamma.

Jag och kärleken övernattade alltså mellan lördag och söndag i den lilla stugan Enebo. Vi hade turen att få hyra stugan för några euro (normalt 42€), ifall ni undrar hur detta passar ihop med mitt byråkratikrångel. Det enda som riktigt kostade var maten eftersom vi valde att äta middag på lördag, och lunch på söndag vid caféet. Men det var det också värt. Alhambra som har caféet denna sommar bjöd bland annat på hamburgare med ekokött och det var verkligen bra mat och service!

Vi gick vandringsleden som går runt den lilla holmen och jag trotsade också min höjdskräck och tog mig faktiskt upp i utsiktstornet. Det är otroligt vacker natur på Köpmanholmen och utsikten var mäktig. Nackdelen är fästingarna, men för denna upplevelse var det värt det.

Ja, jag klädde upp mig fint för middag vid caféet. Är man på semester så är man.

Till Enebo hör också en bastu med härlig vedkamin så det blev en ordentlig bastukväll med sammanlagt tre dopp i havet. Jag simmade faktiskt inte, men dopp räknas!

Min finaste viltupplevelse fick jag tyvärr inte på foto (kameran var överlag inte högprioriterad på lilla semestern) – och det var då jag under nattliga dassbesöket fick se fladdermöss jaga ovanför stugan. Aldrig förr har jag sett dem flyga på så nära håll och i magiska sommarnattsljuset. Mycket vackrare så – än då jag hade en INNE i mitt förra hem.

På söndagsmorgonen åt vi en mysig frukost, packade, städade och jag vadade lite och plockade snäckor och stenar innan lunch.

Då vi åkt över till fastlandet igen tog vi en liten roadtrip runt Larsmo, gick en kort vandringsled vid Molnviken, jag föll, sträckte axeln och avslutade semestern svettig, trött, smärtande och jävligt glad.

Jag rekommenderar faktiskt Köpmanholmen endera för dagsbesök (båten över är gratis!) eller för övernattning. Speciellt sådär om man kanske som jag är rädd för att åka längre bort (eller längre ut från land), eller kanske inte har särskilt stor budget för sommartrippar. Man kan bara vandra runt lite eller sitta på stranden och andas havsluft, eller simma eller paddla kanot. Och om man har större budget och har stor fin båt (eller liten båt) så är Köpmanholmen också ett trevligt ställe att lägga till över natten.

Även om detta var otroligt skönt och välbehövligt så lär jag nog behöva några dagar att varva ner igen. För en utmattningssjuk är semestrar och återhämtning inte nödvändigtvis samma sak. Jag fick mycket ut av lilla resan, men kroppen är definitivt trött fast knoppen mår bättre. Så bara jag får gjort dagens Fpa-byråkrati-krångel så tar jag ledigt igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.