LCHF-smörgåstårta och annat påskigt

posted in: hälsa, mat, recept

Innan jag ger er lite recept kan jag i korthet berätta att det har varit en skön påsk. Några påskhäxor, och besök vid byns påskjippo. Många viltbetraktelser – älgar, vitsvanshjortar, harar, hackspettar, och många andra fåglar, små och stora. Korsord, kärlek, godkaffe, och några korta turer i trädgården i finvädret. Jag önskar min fortsatta sjukledighet hade varit lika lugn och skön som påsken – men nu kom nog vardagen emot och jag tvingas ta itu med en hel del grejer även om jag borde prioritera vila.

Men innan jag gör något annat ska jag dela med mig av ett par av påskens recept! Och nej, jag åt inte bara LCHF och betedde mig. Och min värk och inflammerade kropp har sparkat bakut av choklad och annat gott. Aldrig trodde jag att sockret kunde inverka så på värken, som redan innan var alldeles hemsk. Nu haltar jag omkring som en gammal gumma, och ska verkligen skärpa mig. Helt otroligt vad sockret kan påverka alltså, och det kommer från en som överlag annars också predikar om att skippa sockret och kolhydraterna 😀 Men ja, detta är alltså bra recept också då påsken kommit och gått.

Jag gjorde smörgåstårta för första gången i mitt liv tror jag. Och LCHF dessutom. Bottnen är gjord i stort sett som alla andra bröd- och bullaskapelser jag omformar för LCHF-bruk. Ungefär som följer.

Smörgåstårtsbotten, LCHF

3 ägg
ett par matskedar kokosmjöl
ca 1,5 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
lite riven ost om man vill (bra för konsistensen!)
salt
ev. lite vatten/grädde/kokosmjölk (konsistens = tjock kaksmet)

Så enkelt! 225 grader tills brun på ytan. Det här räckte till en mindre fyrkantig form, och jag delade bottnen en gång. Om man vill ha fler våningar så kan man dubblera och baka två bottnar och få fyra våningar!

Vi fyllde med tonfiskröra av tonfisk, gräddfil, majonnäs, gräslök och andra kryddor. Och dekorerade med ägg och grönsaker. Och den var godare då den stått en stund i kylskåp!

LCHF-ostplättar

2 ägg
1 msk majonnäs
1dl riven ost

Ca 5 minuter i 200 grader. Godaste och mest mättande ”bröden” man kan tänka sig! För påskeffekt blev det rökt fårkött, avocado, saltgurka och diverse annat som pålägg.

Och bara för att jag är schysst tänkte jag berätta hur jag gör pizzabotten också – för vem vill nu leva utan pizza!?

LCHF-pizzabotten

Igen är grunden i stort sett densamma som med allt jag bakar.

2 ägg
2 msk kokosmjöl
ca 1dl mandelmjöl
ca 0,5 dl riven ost
salt
ev. lite vatten


Bred ut tunt på bakplåtspapper. Förgrädda några minuter tills lite gyllene, sen resten av allt på 🙂 Här syns en maletköttsås jag haft i frysen, oliver, feta, rödlök, vitlök, och mer ost förstås.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.