LCHF-vänligare, glutenfri apelsinkaka

posted in: ekologiskt, hälsa, kök, kropp, mat, recept

All ära åt Malin på Malins Driftigheter som nyligen delade med sig av sitt recept på en glutenfri apelsinkaka! Detta recept är helt och hållet inspirerat av hennes recept. Om du tål en vanlig glutenfri kost med socker så hittar du hennes recept HÄR!

Men jag äter inte socker i vanliga kakmängder, och helst inte heller rismjöl och har inget guarkärnmjöl. De flesta glutenfria recept har också psyllium/fiberhusk i sig, vilket min mage brukar reagera på, så jag har lärt mig att klara mig utan. I stort sett alla mina bröd-, kak- och kexrecept är baserade på mandelmjöl och kokosmjöl – vilket oftast går riktigt bra och har relativt lite kolhydrater.

Så även om apelsinkaka inte är något jag normalt skulle vara sugen på, var Malins recept så mumsigt lockande att jag var tvungen att prova på! Det var ju dessutom fullt med fastlagsbullar i flödet igår, och jag hade inte lust att baka bulle åt bara mig själv, så en apelsinkaka kändes lagom sofistikerat 🙂

Då det kommer till det ovanliga att jag orkar baka någon form av kaka så räknar jag inte kolhydrater. Men jag undviker tillsatt socker, och mjöl med höga kolhydratvärden. Och glutenfritt förstås. I min apelsinkaka finns en banan, kokosmjölk, lite, lite apelsinmarmelad, och förstås apelsinzest och -saft. Så den är söt, för de som är strikta LCHF:are. Om man är riktigt sötsugen och är van med socker, då är den ju inte söt alls. För mig blev den helt lagom.

Jag är riktigt nöjd över hur bra den lyckades, med tanke på att den innehöll t.ex. apelsinsaft som jag inte haft nån motsvarighet på i tidigare kakrecept. Så jag visste inte om den skulle ta ihop, och lossna ur formen. Men den blev jättefin!

Och det var en fröjd att baka kaka igen, då jag fick använda min spillkum och kakform i keramik gjord av Ceramic Store-Monica!

Jag har inget superexakt recept, eftersom jag har fått in ögonmåttet på alla kakor jag klarar av att baka i LCHF-vänligare variant. Men som nedan ungefär, och smeten ska bli som en ganska tjock kaksmet. Låt stå några minuter och se hur kokosmjölet tar upp vätskan. Om det tjocknat lagom är det bra, känns den lös kan man sätta någon matsked kokosmjöl till.

LCHF-vänligare, glutenfri apelsinkaka

  • 4 ägg – vispas pösigt
  • Ca 1 dl kokosmjölk – jag använde mest kokosgrädden som stigit till ytan i burken
  • 1 ekobanan – mosad
  • 1 ekoapelsin – riv skalet, och pressa ut saften
  • 1 matsked apelsinmarmelad av hög kvalitet
  • Ca ½ dl kokosmjöl
  • Ca 2 dl mandelmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • En nypa äkta vaniljpulver och kardemumma

Jag har skrivit skilt ekobanan och -apelsin utan att säga att resten måste vara ekologiskt. Detta endast av den anledningen att jag tycker smakskillnanden är enorm. Jag tycker att ”vanliga” besprutade bananer och apelsiner smakar beskt och konstigt, och att använda skalet av en besprutad apelsin rekommenderar jag inte. Också ekologiska apelsiner tvättar jag noggrannt innan jag river skalet.

I stort sett blandade jag allt detta som ovan, smorde och bröade en rund bakform. Jag använde ekologiska kokosflingor. Ca 40 minuter i 175 grader.

Jag serverar ofta mina kakor med kokosgrädde, det ger ytterligare sötma och för en torr kaka blir det ju mer saftigt. Men denna kaka var jättesaftig som den var, så man kan bra äta den utan grädde.

Så tack Malin! Jag som sällan äter cirusfrukter pga magen fick en chans att njuta av apelsin med kaffet 😉

Om någon av er är som mig och måste eller vill kombinera LCHF med glutenfritt så har jag två fina recept till – jullimpa och ”Kiisk-cake” HÄR!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.