Va, målar jag stilleben nu?!?

Det har varit en känslomässig berg-och-dalbana senaste dagarna. Antagligen mest på grund av trötthet. Men berg-och-dalbanor leder mig ofta in på kreativa vägar.

Då jag körde till terapin igår fick jag för mig att måla en viss tavla, med ett visst motiv och en viss stämning. Delvis inspirerad av @tusenblommor på Instagram. Jag vet inte varför det blev så, jag har aldrig målat inredningar, stilleben eller något i den stilen alls. Jag menar, det jag varit mest led på sistone är ju min dåliga teknik och att jag inte kan måla fotorealistiskt alls.

Så varför försöka ens? Ja, säg det. Det var väl en utmaning jag behövde. Utmaningen att kunna acceptera att det inte blir fotolikt, men att ändå försöka fånga en stämning, en färgvärld. Att nöja mig med det. Och Kokkola har ju ingen konstnärsbutik, men jag fick iaf ett par pannåer från Clas Ohlson så jag kunde andas ut under terapin.

Och tavlan var ju tänkt att bli något helt för mig själv bara. En affirmation, eller vision board kan man väl säga. För drömmen om mitt framtida hem. De mintgröna väggarna i torpköket på inspirationsbilderna fick mig att vilja försöka i alla fall. För jag ville ha tavlan, för min egen skull.

Så igårkväll och idag har jag målat. Jag tror den får vara klar nu. Den är inte fotorealistisk, den fick inte ens den färgvärld jag önskade – för jag har aldrig målat realistiskt ljus från ett fönster. Men jag är nöjd ändå, och blir glad då jag ser den. Jag ser framför mig hur magisk den skulle se ut målad av en mäktig konstnär, i olja. Fotolikt och drömskt. Men jag målar inte så, jag kan inte. Jag tror att jag måste hålla mig till fotografi då jag vill att det ska bli realistiskt.

Förresten, fotona ser lite mörka ut här, vet inte hur det ser ut på era skärmar. Men tavlan är nog ganska ljus egentligen…

Och nu tror jag bestämt att jag ska måla en liten serie bara för min egen skull, som handlar om drömmen av en gammal gård.

Lite dålig timing då jag borde måla till utställning, och det ser verkligen kaotiskt ut här. Jag behöver den där gården och en stor ateljé. Nu har ja två stafflier (varav ett är skrangligt och går inte riktigt att måla på), en ny målarvagn med färger och sånt, och tre pågående tavlor i ett litet hörn av vardagsrummet… Men jag hinner INTE börja möblera om nu dessutom 😉


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.