Försäljningssiffror och annat bokrelaterat

Ja, man kan ju undra hur det går med bokförsäljningen. Det är väl det som folk oftast brukar fråga författare. Och av någon anledning är de flesta rätt tysta om saken. I ärlighetens namn förstår jag inte riktigt varför. Jag tror vi alla vet att t.ex. finlandssvenska böcker inte säljer i miljonexemplar. Jag tror verkligheten skulle vara lättare för alla om vi bara visste…

Äh, jag vet inte. Var och en med sitt. Men jag har i alla fall försökt luska ut hur min försäljning ter sig i jämförelse med andras. Och då menar jag inte bara egenutgivare, utan böcker som kommer ut via förlag också. Faktum är väl att om det går riktigt bra för en debutant så säljer boken över tusen exemplar. Men det är helt normalt att landa på några hundra.

Jag debuterade 2014 med Kärleksbitar. Gav ut själv, och har egentligen bara sålt den själv. Den finns på ett par bokhandlar, och vid biblioteken. Men med utbrändhet och allt annat så har jag faktiskt aldrig marknadsfört mina böcker så mycket. Och det gäller alla tre böckerna. Dessutom verkar det nästintill omöjligt att få recensioner på egenutgivna böcker, så det är inte som att Hbl-läsare och liknande ens har fått chansen att höra om mina böcker.

Men ja, jag debuterade med Kärleksbitar och sålde slut mina 150 exemplar snabbt. Tryckte lite mer och har sålt nästan 200 sammanlagt. Enligt mina efterforskningar verkar det faktiskt vara riktigt bra för en egenutgiven debutant utan marknadsföring.

2017 kom Glimtar av närvaro. Jag mådde inte bra och hade inte ens releasefest. Och man säljer oftast bra på releasefester. Så trots att jag fått otroooligt fina komplimanger om första boken, så var det långt ifrån alla de som köpt den första som köpte uppföljaren. Sedan utgivningen har jag också stött på flera som inte ens vetat att det kommit en uppföljare. Oops, my bad. Men orken och ekonomin gjorde det svårt att nå ut. Men jag har nog sålt över 100 exemplar hursomhelst.

Och i november ifjol kom ju Signerat med ditt namn. Diktsamling. Jag har för mig att det är jävligt svårt att sälja diktböcker. Och jag tror det är sanning. Jag menar, själv har jag väl köpt en enda diktsamling på tio år (hej Emma Ahlgren!). Men hittills är jag nöjd också med den försäljningen.

Jag sålde slut på de få jag tryckte. Och jag vet, jag borde ha exakta siffror. Men det är väl typ 60 stycken. Och häromdagen fick jag kvartalsresultatet från Books on Demand. 25 stycken sålda via näthandlarna, hittills. Helt okej.

Så nu har jag varit megagenomskinlig och ni vet hur livet är som författare. Hehe. Jag hoppas verkligen på stipendier framöver, och ett förlag. För jag har ord som behöver nå ut. Och nej, jag har ju alltså inte blivit miljonär sedan författardebuten.

Jag vill ännu slå ett slag för diktsamlingen. Jag tycker vi alla borde prata mer om sorg och jag tror min diktsamling är en jättebra dykning ner i ett både för jävligt, men också vackert, träsk.

I högerspalten finns en länk till BoDs webshop. Men ni kan också köpa boken på AdLibris, Booky och Suomalainen. Samt i lokala bokhandlar! Och ja, jag tjänar några euro då ni köper där via också, så jag tackar om ni gör så!

Senaste dagarna har jag jobbat med så många olika saker att jag inte riktigt lyckats koncentrera mig på romanen. Jag arbetar bland annat på ett par noveller som jag hoppas når en tidning nära er så småningom.

Men jag tog itu med romanmanuset häromdagen i alla fall. Insåg hur råddigt det blev att hålla reda på över 100 sidor text. Och jag kände att jag tappat kontinuiteten. Så dels skrev jag en ”novelist agreement” för kommande året. Drömmar och mål med mitt skrivande. Och så gjorde jag en kalender åt min huvudkaraktär. På så vis fick jag en överblick över cirka halvåret som romanen utspelar sig över. Mycket bra! Nu känner jag mig bekväm i att hoppa in här och där i texten och fixa till mina hål och misstag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.