Godaste jullimpan och min nya Kiisk-cake (glutenfritt & LCHF)

Nu har jag avverkat tre julbord, och en helt underbar julhelg. Jag är tacksam, riktigt så det väller över alla kanter.

Och även om min blogg inte är någon matblogg så vill jag dela med mig av två recept som gjort mig så glad i julfirandet.

Jag äter glutenfritt – men jag äter inte ”vanliga” glutenfria mjölblandningar som oftast är ris- och majsmjöl. För jag äter också LCHF, så de mjöl jag föredrar är mandelmjöl och kokosmjöl. Det gjorde att jag var rädd att bli helt utan upplevelse av jullimpa – samt de goda russin- och kryddkakorna som hör julen till.

Men icke! Jag har utformat två recept som varit helt fenomenala! För strikta LCHF:are passar varkendera, men jag godkänner lite sötare saker på julen, utan att för den delen använda mig av socker sådär rakt uppåner. Men dessa tycker magen är helt okej, och de sväller och stoppar inte upp allting så som traditionella glutenfria mjölblandningar tenderar göra.

De flesta glutenfria recept innehåller också fiberhusk/psyllium vilket min mage absolut inte gillar. Jag har märkt att om receptet innehåller ägg, eller om man tillsätter lite kokosmjöl så håller smeten ihop alldeles tillräckligt.

Godaste jullimpan (glutenfri & semi-LCHF, passar liten rundform)

Ca 4dl mjöl (jag använde ca 2,75 dl mandelmjöl, några matskedar kokosmjöl och resten Fibrex, sockerbetsflingor alltså)
Ca ½ dl torkade aprikoser i små bitar
½ dl lingonsylt
2 dl mjölk eller vatten (jag använde vatten)
2 tsk bakpulver
Salt
Detta här ovan ger ett vanligt mörkt bröd – men jag tillsatte fänkål och pomeransskal och fick julsmak!

Blanda allt och sätt i en liten rundform, cirka en timme i 200 grader. Brödet blir riktigt mörkt på ytan, men se till att den inte bränns, sänk värmen i så fall. Den hela timmen behövs. Låt sedan brödet svalna, då det är varmt faller det lätt sönder.

Kiisk-cake (glutenfri & fusk-LCHF)

Och vad är då ”Kiisk-cake” kanske någon undrar? Tja, det är bara lek med ord. Men i grund och botten är det en frukt- och kryddkaka som passar glutenintoleranta och LCHF:are som kan tänka sig lite naturligt sötma på julen.

Grunden till det här receptet är samma som jag använder i andra kakor, och jag använder bara ögonmått. Så dessa mått jag ger är ”på egen risk”, använda ögat och känslan!

4 ägg
Ca 1,5 dl kokosgrädde
Ca 2 dl mandelmjöl
Några matskedar kokosmjöl, eller kanske en halv dl
Ca 50g smält smör
1 mosad banan
Russin
Färska dadlar i små bitar
Kanel, kardemumma, vaniljpulver
2 tsk bakpulver

Glasyr:
1 paket Philadelphiaost
Redigt med äkta vaniljpulver
En kaffeskvätt
Kanel, kardemumma
Eventuellt lite socker om man inte gillar för mycket ost-smak


Koksflingor, russin, aprikoser som dekoration

Vispa, blanda och så vidare. Sätt sedan mestadelen av smeten i valfri form, och resten i muffinsformar. Grädda ca 20 min i 200 grader (typ, jag har ingen aning). Låt sedan svalna. Själva utförandet är ju upp till var och en. Men jag gjorde alltså en galen kaka med muffinsar på. Så blanda glasyren och bred ut på kakan, och sedan på muffinsarna. Placera muffinsarna på kakan och strössla redigt med kokosflingor på, och eventuellt annat smått och gott.

Nu önskar jag er en fortsatt fridfull juletid. Jag ska mysa!
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.