Never say never om näver

Näver är ett material som har använts i tusentals år. Och på senaste tiden har jag blivit väldigt förälskad i näverföremål. Min estetik rör sig ständigt längre tillbaka i tiden. Det ska vara gammaldags, allmoge, redigt. Jag har tur som har en moster som fortfarande behärskar hantverket, och jag har väskor från förr som hon gjort. Jag har också en servetthållare och en julig hjärtprydnad som jag fått av henne.

Dessutom har jag samlat på mig ett par andra näverföremål från loppis. Jag har inte oändligt många användningsområden för näverföremål, men om inte annat så byter jag gärna ut en del av min förvaring till näver- och sävkorgar. Något jag börjat med i sakta mak. Sävkorgar finns nu i badrummet, och den stora runda näverkorgen med äpplen och apelsiner blev perfekt i julhemmet. En riktigt stor ”kont” eller korg att hänga på väggen för scarfar och sånt vore fint ännu.


Den lilla asken med julskedar kom med från loppis för jag tyckte den passade bra nu då jag för första gången ska duka upp till julbord.

Här syns också en av mina favoritjulklappar som jag fick i år. Granboken! Jag drömmer ju faktiskt om att bli julgransodlare då jag blir stor. Vi får se hur det går med den saken, men i alla fall är den här boken som en riktigt god julkaramell för mig!

Och lite information: näver vill inte vara i solljus eller kyla, och ska gärna smörjas in med jämna mellanrum för att den ska behålla sin följsamhet. Men som arkeologin förtäljer så håller den i tusentals år också, i alla fall i gravar där den hittats 😉2 Responses

 1. Klas
  | Svara

  Hej! Vi har gamla näverkontar som behöver smörjas, men med vad och hur? Tacksam för expertråd! 😁

  • Soulmama
   | Svara

   Jag är ingen expert – men jag brukar hursomhelst använda den matolja som finns nära till hands 🙂 Bivax är också ett alternativ!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.