En författares skriv-bujo

Bullet journals hit och dit. Jag har varit helt oattraherad till idén om en bullet journal så länge. Även om jag älskar anteckningsböcker, skissböcker osv. Men jag har insett att om jag bryter mot alla bullet journal-”regler” så då passar det mig bättre än en klassisk kalender. Nåväl, just nu väntar jag på en beställning, så jag kommer inte att prata om min bujo-kalender idag – för den har inte ännu fötts.

 

MEN orsaken till att jag bestämde mig för att göra en egen bujo var för att jag har börjat ta mitt skrivande mer på allvar (herremintid, tredje boken kommer ju snart ut!) och jag ville ha möjligheten att skriva ner idéer och följa mitt skrivande i samma bok som min kalender… I mitt inlägg om titlar och roller får ni en idé om hur just jag funkar, och det där med att ta sig själv på allvar kräver lite att jag iklär mig en roll, och gör något fysiskt som hjälper mig på traven – må det då vara att klä mig på ett visst sätt, eller ha organiserade anteckningsböcker.

 

Och i väntan på beställningen ändrade jag mig 😀 Rokoa kvinno som int kan änder se!

 

 

 

Jag insåg att om jag ska ta mitt skrivande mer på allvar så behöver jag nog en skild bok för skrivandet, mer rum helt enkelt. Så igår då jag var i stan hittade jag en jättebillig bujo vid Suomalainen och bestämde mig för att göra den till min skriv-bujo. Det kanske liiite berodde på att jag hatar på att vänta på beställningar (fan ta AdLibris just nu!), och jag hade nog kunnat kombinera kalender och skrivande, men nu blir det alltså två skilda.

 

Jag har alltså varit allergisk mot bullet journals, och jag kommer att prata mer om det i mitt stora inlägg om min bullet journal sen, men det betyder att jag inte heller är någon expert. Jag har bara tänkt ut vad jag behöver och vad som kan inspirera mig – och kör väldigt enkelt.

 

Jag började iaf bujon med ett foto på mammas skrivmaskin och texten ”jag saknar dig mamma”. På så sätt får hon inspirera mig och vara med mig då jag skriver. Även om jag inte gör det på hennes skrivmaskin.

 

 

Ett av problemen med idén om bullet journals har ändå varit att folk verkar skapa en månad i gången. Det gör mig galen. Jag vill se hela året framför mig, men till skillnad från en vanlig kalender så vill jag nog ha mer rum för random anteckningar och skisser och foton och sånt. Så i min skrivbujo har jag ett uppslag per månad med små rutor att fylla i vad jag fått gjort (skrivande, research etc) och word count ifall jag skrivit på romanen, eller något annat projekt.

 

 

Jag har gjort en sida med en så kallad ”novelist agreement” där jag skrivit ner mitt kontrakt med mig själv angående mina mål. Först en sida nu fram till årets slut. Och efter dessa tre månader har jag rum för en till sådan målsättningssida innan nästa års månader kommer.

 

 

Men största delen av skrivbujon är dedicerad till skrivande. Bara tomma sidor att skriva ner tankar, idéer, inspiration. Och jag skriver ju definitivt mest på datorn, då jag ser text flyta där. Men jag kommer inte ifrån att inspiration kan slå ner som en blixt från blå himmel, och då vill jag ha något prydligt att skriva prydliga rader i. Kanske är jag galen, men jag är en megaflummig råddig typ som egentligen vill ha allt snyggt och organiserat 😀

 

 

I slutet av bujon har jag en sektion för författarverkstadens grejer, och en ”skrivtips”-sektion med sådant som jag studerar eller lär mig under tiden jag skriver. Som t.ex. idén om ett ”plot embryo”. Jag planerar ju faktiskt inte mina texter eller böcker i förhand, men jag vill väl ha lite koll på hur berättelsens struktur funkar och hur andra gjort etc. Då är det bra att ha nerskrivet lite tips och tankar om hur man ”ska” skriva.

 

 

Så det här kanske inspirerar någon annan skrivande människa, eller någon som också varit lite allergisk mot hur en bullet journal ”ska” funka. Men om du är någon som är megatrött på bullet journals, och skisser, fonter och kreativa anteckningsböcker ska du nog undvika det massiva inlägget om mitt anti-bullet-journal-bullet-journal-inlägg sen 😀

2 Responses

 1. Fager Dam
  | Svara

  Vad bra ide med en skrivbujo! Och regler kan man ta med en nypa salt 🙂 alla får ju fylla sin anteckningsbok hur dom vill. Kom gärna med i den finlandssvenska bujogruppen! Där finns information om grunderna i hur bujo funkar och många andra som visar vad de gör!
  https://m.facebook.com/groups/828251880662515

  • Soulmama
   | Svara

   Jamen såklart finns det grupper på FB 😀 Jag hoppade in där och hittade ju dessutom bujoloppisar 😛 Det hade varit smart att tänka på innan jag köpte hem en massa grejs!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.