Naturlig hemvård för idioter!

 

Och dit räknar jag såklart mig själv. Det finns säkerligen tusentals hemsidor och bloggar som berättar hur man bäst gör sitt hem ekologiskt och hållbart. Och de gör det garanterat mer utförligt än jag. Men då jag ville börja göra förändring har jag ändå saknat vissa enkla, och billiga tips, som inte får mig att känna mig värdelös. För jag är inte perfekt och jag lyckas verkligen inte åstadkomma ett helt naturligt hem. Inte allt på en gång i alla fall. Jag har ju skrivit om min Naturliga Garderob (här och här!), och inte är jag ju där heller perfekt. Men då det kommer till hemvården har jag kanske haft ännu mer problem att möta ”förväntningar” vad gäller hållbart leverne.

 

Så här kommer min enkla, och billiga, lista på var man kan börja – och hur jag lyckats, eller misslyckats.

 

 1. Du behöver inte slänga allt du redan har i skåpet och byta ut mot något mer ekologiskt!
  Det handlar om att göra medvetna val. Och medvetna val innebär också att man använder upp det man har innan man köper nytt. Sen då man faktiskt behöver något nytt – då kan man göra ett val som är mer ekologiskt och/eller hållbart jämfört med tidigare val. Men om du har kemikaliestinna skåp, använd innehållet sparsamt och noggrannt och slösa inte. Du kan välja att inte använda diskmedlet på disken för att du inte vill få i dig kemikalierna längre – men använd det då till wc:n eller golvet. De flesta av dessa medel går att använda på diverse olika ytor, och du kan välja att bespara din kropp, först och främst. Nog har också jag Klorin i skåpet, men det hindrar mig inte från att istället använda mitt ekologiska skurmedel på mer ”känsliga” ställen.
 2. Diskborstar och andra borstar, disktrasor och disk- och tvättmedel är lätta att byta ut!
  De ska bytas eller fyllas på relativt ofta och då har man chansen att välja om och välja bättre. Jag hade en bra stund en diskborste med trähandtag och naturlig borst, men med tiden slets den ut totalt, och då valde jag den enklare vägen och köpte en i plast i närbutiken. Likadant gjorde jag med disktrasorna ÄVEN OM jag faktiskt virkat hampduk åt mig (av någon orsak ville jag ”spara på den”). För jag är inte perfekt och ibland har jag bara 80 cent att sätta på en diskborste. Och har jag gjort ett ”dåligt” val så använder jag nog grejerna tills de tar slut. Men att köpa (eller virka åt sig) diskdukar i naturmaterial betyder också att du kan tvätta dem om och om igen, så egentligen borde inte heller mitt val vara så svårt.
  Hursomhelst, efter att ha tittat på olika grövre dukar och borstar för mina gjutjärnsgrytor flera gånger så bestämde jag mig för att göra ett bättre val. Så jag beställde hem diverse borstar från Green Today. Jag fick fem olika nödvändiga borstar (diskborste, med extra huvud, en grytborste, en kopparskrubbsak, samt en nagelborste för alla målardagar) samt min favorit-deo för under 30-lappen (inkl. frakt). Diskborstarna kostar knappt två euro mer än sin billigaste plastmotsvarighet – så det är inte fråga om någon stor investering.
  Och som diskmedel använder jag olivtvål. Den verkar räcka i all evighet och jag har aldrig upplevt att det inte blir rent. Men flytande, ekologiska diskmedel finns på vanliga varuhus också. Jag skyr numera klassiska diskmedel efter att ha förstått hur mycket som lämnar kvar på det man diskar, även efter sköljning, och jag vill inte äta diskmedel. Tvättmedlet jag använder är ett ekologiskt, och det finns oftast ett par olika märken i de vanliga varuhusen. Jag har nog tvättnötter, och använde dem också i ett par år – men nu har jag helt enkelt feelis att använda att flytande, med liiite doft. Så det så.

 3. Köp linnehanddukar på loppis – men släng inte dina gamla!
  Såklart måste jag ha med ett loppistips. Jag har under något år satsat på att alltid kika i textilavdelningen på diverse loppisar för att hitta linnehanddukar. De är ljuvliga både som hand- och kökshanddukar, men jag har också lyckats hitta fyra badhanddukar! MEN jag slänger egentligen aldrig missfärgade handdukar, eller ens trasiga lakan. Istället åker de i städkorgen eller i ateljéhörnan eller i snickeriet. Jag gör så pass mycket smutsigt arbete att det är fantastiskt skönt att ha diverse tygrester och handdukar som man ”får” förstöra med målarfärg och liknande. Och de duger ju som tvättdukar, golvdukar och typ vadsomhelst annat bara man använder sin fantasi.
 4. Byt ut teflon mot gjutjärn, plast mot glas!
  Jaa, jaa. Jag försöker. Det här är en sån där sak som inte är så ”bara”. Ja, gjutjärn har jag. En liten stekpanna, och en stor stekpanna, och båda används dagligen. Och så har jag en liten gryta, och en stor gryta. Men de används oftast just till grytor. Alla förutom den stor-stora grytan är loppisfynd! Rostiga gjutjärnspannor går oftast att fixa till och olja in pånytt! Jag har också en vanlig liten rostfri kastrull, och en stor. Men så har jag en sliten liten teflonkastrull fortfarande. Äckligt är det då små svarta bitar lossnar, eller det alltid simmar ett konstigt fettlager på vattenytan i kastrullen. Men den hänger nu med tills jag råkar hitta en liten rostfri kastrull till. Men att köpa en teflonstekpanna i framtiden kommer inte på fråga. De har gjort sitt hos mig.
  Men plasten då? Jo, jag har slängt mina plastskålar (ja, slängt, eller satt i lidret för smutsjobb). Numera vispar, blandar och bakar jag enbart i keramik- eller glasskålar. Men då det kommer till att frysa in, förflytta, eller helt enkelt förvara mat så blir det oftast plastbyttor. Återanvända oftast, från sallader och sånt. Men jag känner att jag gör mitt bästa på den här punkten, och är nog mån om vad jag får i mig så att få bytt ut allt plastigt vore ju nog en dröm.
  Jag vill inte dricka ur slitna emaljmuggar – MEN gamla emaljfat och -ämbar, samt rostfria motsvarande, funkar ju hur bra som helst istället för plastämbare och -fat då det kommer till städning!
 5. Du duger!
  Det är för din egen skull du kan börja välja bättre då det kommer till ditt hem. Och i förlängningen för jordens skull. Men det är okej om du bara fått bytt ut diskmedlet eller rotborsten. Eller om du väljer att skippa plastpåsen åt bananerna i butiken (kanske alla påsar? De är ju onödiga!). Du duger och bara du väljer vilka val du vill göra – men gör dem medvetet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.