Den Naturliga Garderoben del 1

Det ligger i tiden att bli medveten. Medveten om jordens känslighet, vår påverkan på den. Medveten om gifterna vi har på oss, och får i oss.

Kanske är det en trend, något som också Linnea funderade på. Men jag tänker att det inte spelar någon roll om det är trend eller inte – om allt fler gör medvetna val, oberoende av orsak, så är det en bra sak. Det kan ju betyda att människor en stund väljer att handla mer ekologiskt, och välja kläder i naturmaterial – bara för att sedan återgå till polyestern från de stora slit-och-släng-kedjorna, och att slänga glasspappret på gatan. Men får vi ens en liten andningspaus med fler medvetna val så är det hemåt. Och just då det kommer till den naturliga garderoben så har jag svårt att tänka att någon skulle välja att helt överge den tanken efter att ha provat på. Naturmaterial är trots allt skönare och mer hållbart (på så många plan).

 

Jag ville haka på den här trenden, om det är det som det är, och skriva om min väg mot en naturligare garderob, varför det tog så länge, hur man gör och hur man kan tänka. Och i nästa inlägg kommer jag att delge mig av ett märke, bland många fina, nystartade, som jag verkligen understöder.

 

Loppis är också ett naturligt och medvetet val

Jag har redan i många år varit ”medveten” och försökt göra de små valen i vardagen bättre, så att säga. Bättre, om inte alltid ekologisk, men helst närproducerad mat. Odla eget. Handla på loppis – i stort sett alltid. Försöka tänka en och två gånger gällande det mesta. Jag är ingen zero waste-guru, jag väljer ibland, kanske ofta, att spela det här spelet vi har byggt upp, och faller i samma fällor som alla andra. Jag är beroende av min bil, jag orkar inte gå ut i skogen så ofta, jag har fortfarande en hel del plastbyttor. Men jag försöker – och jag tror det är där det börjar.

Då det kommer till min garderob har den redan i många år varit fylld nästan enbart med loppisfynd. Men jag har känt mig begränsad. Jag har känt att jag inte kan ta steget till att bara ha naturmaterial – för jag har inte råd. Det hittas inte alltid såna plagg på loppis, speciellt inte i min storlek, och jag som lever på existensminimum har inte råd att köpa nytt – för det är ett faktum att naturmaterial, ofta från mindre företag, är dyrare än slit-och-släng-butikskedjornas massproducerade alternativ. Men det senaste året har jag tagit mig i kragen, förkastat ursäkterna, och valt att försöka. Som sagt, det är där man måste börja.

För det första är loppis-alternativet redan ett jättebra steg! Även om man köper syntetmaterial så återanvänder man något som antagligen annars skulle slängas (och i genomsnitt slänger vi kilovis med kläder varje år!), och ofta är gifterna redan borttvättade ur plaggen. Dessutom är kostnaden låg, så om materialet ger vika efter bara några användningar så vinner det prismässigt över något nytt ändå (och som tips sparar jag ofta trasiga bomullslakan och sånt för de är toppen som städdukar och liknande!). Men man kan hitta naturmaterial på loppis också, det gäller bara att sätta igång handkänslan, och ställa in ögat.

 

Ett av mina absoluta favoritloppisfynd är denna färgstarka linnetunika. Den är tantigt oversized, men galet mjuk av mycket användning innan den kom i min ägo. Jag har väldigt få färggranna linneplagg, så denna är mig kär!

 

Vad är naturmaterial, och vad är syntet?

Naturmaterial är alltså bomull (men försök gärna hitta ekologisk bomull eftersom bomullsproduktionen är extremt påfrestande på vår jordboll!), linne, ylle, siden, hampa, kashmir, läder. Bambu skulle man ju tänka sig att hör till kategorin också, och den har blivit vanligare i framförallt ultramjuka underkläder – men för att tillverka den ultramjuka känslan från den väldigt hårda bambun krävs en riktig kemikaliekompott! Så ekologisk bambu föredras, men kolla gärna att den är ”verkligt” ekologisk!

Syntetiska material är å andra sidan i stort sett plast, tillverkade av olika olje- och kemikalieprocesser, eller t.ex. som rayon som är en (naturlig) cellulosamassa som genomgått kilovis med kemikalier för att få den struktur som önskas. Huden är vårt största organ, så att bära kemikalier på kroppen är inte bra. Dessutom – en av de orsakerna till att jag undviker t.ex. polyester – andas de syntetiska materialen sämre så illaluktande armhålor, och kallsvettiga tröjryggar och skrev kommer som på beställning med syntetmaterial. De är dessutom svagare, och t.ex. akryl som är så vanligt i de falska ”ylletröjorna” börjar noppa nästan genast.

Många av våra vanliga butikskedjor har faktiskt börjat öka på sitt naturliga innehåll. Bland annat fyndade jag på loppis ett par (nya!) bomull-linne-byxor för 2€ som ursprungligen kom från en av de billigaste av våra billiga klädkedjor. Jag kan tänka mig att deras icke-ekologiska naturmaterial, precis som deras syntetmaterial, har besprutats med anti-mögelmedel och annat som är väldigt vanligt, men jag väljer ändå glatt och medvetet dessa byxor i det materialet framom helt nya byxor i syntetmaterial. MEN tvätta ALLTID nya kläder innan du har dem på dig (detta gäller också naturmaterial från billiga klädkedjor) för de är högst antagligen besprutade med något!

 

De mörkgröna bomulls- och linnebyxorna syns inte så bra på bilden, men tröjan fick jag av min kärlek. Han köpte den på festival i Tyskland och har inte använt den mycket. På mig passade den perfekt. Den är en blandning av linne och bomull och har ett vackert sprund från axeln.

 

”Ylletröjor” är ofta akryl men även de billigare kedjorna har allt oftare börjat blanda in äkta ylle. Linnebyxor är ofta trendigt, så linnet hittar in i deras kollektioner med jämna mellanrum. Och ekologisk bomull hittas rätt ofta nuförtiden. Även om man väljer att köpa kläder i dessa billiga klädkedjor så kan man välja mer medvetet där på plats och ställe. Titta på tvättlapparna!

 

Att välja medvetet nytt

För att få högkvalitativa kläder och material lönar det sig nog, om plånboken tillåter det, att handla kläder i naturmaterial från mindre företag som satsar enbart på att skapa kläder som håller, både fysiskt och trendmässigt, länge! Jag har tyvärr väldigt sällan köpt helt nya kläder i naturmaterial från såna företag. Och det handlar bara om det faktum att jag lever på existensminimum. Jag skulle så gärna ge bort alla mina syntetkläder och helt enkelt handla allt nytt i naturmaterial. Allt från trosor i ylle till minimalistskor i äkta läder till fotsida medeltidsklänningar i hampa och linne. Men verkligheten ser inte ut så för mig. Så då jag satsar på ett helt nytt plagg är det ofta på rea, eller till något verkligt speciellt evenemang.

 

Den strukturerade toppen, handfärgad av kvinnor i Afrika, köptes från en reaställning vid Svanhild Åbondes sommarbutik i Nagu. Den orangea, indiska, långa skjortan är antagligen bomull, och ett av mina finaste, färggladaste loppisfynd.

 

Noolan var ett lokalt företag som skapade kläder som trendmässigt kommer att leva för evigt antagligen, och i väldigt fina material. Inför min bokdebut 2014 drog jag faktiskt mitt Visa-kort vid Noolan-butiken för att få tröjan med fladdermusärmarna. Jag har dessutom en ylleväst jag själv sydde då jag var där på praktik för hundra år sedan.

 

 

Och för att ännu nämna loppis då det kommer till dessa märkeskläder så hittade jag för någon vecka sen en av Noolans linnevästar/tunikor på loppis! Jag har aldrig förr hittat Noolan-kläder för under 50-lappen på loppis ens, och ALDRIG i min storlek. Men denna beiga, välanvända och supermjuka tunika kostade mig endast 18€. Och det låter mycket för loppispriser, det tycker jag också, men originalpriset har väl varit över hundra euro.

 

 

Varför betala mer?

JA, det lönar sig att sätta fler euron på naturmaterial om man bara kan – för de håller länge, länge och nöts härligt med tiden!

Linne t.ex. blir mjukare vartefter man använder det och den naturliga skrynkeleffekten blir jämnare vartefter man använder plaggen. Yllet kan tovas lite med tiden, men om man sköter det rätt så förlorar det aldrig formen, men det kan också formas då det är vått. Siden andas så väl att man nästan aldrig behöver tvätta det, yllet är lite likadant. Siden och linne till exempel har dessutom den förmågan att de håller svalt då det är varmt, och varmt då det är kallt. Så om man vill minimera både svettfläckar och -lukt är dessa två jättebra alternativ! Dessutom drömmer jag om att ha råd med linnelakan – för det är antagligen både hälsosamt och skönt just på grund av den kvaliteten vartefter säsongerna växlar.

 

Den här tröjan i ylle och silke som är ett riktigt konstverk av Gudrun Sjödén fyndade jag på loppis. Den kommer jag att njuta i hela vintern!

 

Om du väljer att betala mer för naturmaterial från mindre företag med ekologiskt tänk (eller från loppis) så får du också mer! Du får plagg som håller länge (alltså i åratal, inte några få gånger). Plaggen blir sällan trendmässigt förkastliga då designen ofta är stilren och enkel och bekväm. Du sparar på naturen, vår älskade jordboll. Du minskar på överflödet i din garderob eftersom plaggen är mångsidiga genom säsongerna. Du understöder endera små företagare som går emot slit-och-släng-fiaskot, eller återanvändning som är minst lika viktigt. Jag säger inte att du ska lägga ut pengar du inte har – men om du har dem, så välj medvetet vart du sätter dem!

 

Den Naturliga Garderoben är mer hållbar än plastalternativet. Det kan jag stå för, helhjärtat.

I nästa inlägg ska jag presentera Caaria, som faktiskt har rea just nu!

2 Responses

 1. sandra
  | Svara

  Vilka fina bilder!

  • Soulmama
   | Svara

   Tack så mycket! <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.