Missvisande på radion

posted in: byråkrati

 

Jag var nervös att höra radioinslaget imorse. Hade ju inte fått ta del av Fpas kommentar innan, eller psyksjukskötare Alexandra Biaudets åsikter. Den senare var jag mer förvånad över, med tanke på att två psykiatriska sjukskötare jag känner har sagt typ ”Kela gör folk sjuka” och det var därför jag gjorde enkäten överhuvudtaget! Men inte Biaudet tydligen. Nåväl, klart det finns en gråskala i allt.

 

Men det jag var mest besviken över är väl kanske att det inte riktigt framkommer att jag försöker prata om och för de som fyllde i min enkät och andra jag pratat med. Det lät på radion, och i texten, som att jag är okapabel till att fylla i blanketter och hålla deadlines. Så är det inte i mitt fall – men det som alla enkät-svarare verkade ha mest problem med var själva pappersvändandet, intyg som ska in etc. så jag försökte fokusera på byråkratin fast jag personligen kanske har mest problem med andra aspekter.

 

Jag förstår mig på ansökningarna, och hittills har jag orkat någorlunda sköta allt. Jag lämnar in bilagor i tid, såtillvida att Fpa informerat mig om vad de vill ha. Mitt problem just nu, som inte fick plats egentligen, är de långa handläggningstiderna, som för mig inneburit under 110€ inkomst (från socialen) på exakt en månad nu… OCH det faktum att jag som egenföretagare tydligen möts med annorlunda stadgar, inkomstkrav, och principer för vad som räknas som inkomst (och utgift) – det gör det bland annat till ett helvete att bli sjuk.

 

Jag förstår att ett kort radioreportage inte kan göra klart vad allt jag ville komma ut med – alltså alla ERA åsikter, och mina. Orsaken till att Fpa krånglar är ju bland annat för att våra situationer ÄR krångliga. Det är inte svartvitt. Tyvärr bjuder dagens media mest på lösryckta meningar utan kontext. Men jag hoppas i alla fall att någon tar det lite på allvar att vi är så många som mår dåligt då vi försöker få mat på bordet. För det är vi. Många. Och våra upplevelser är verkliga. HÄR HITTAR DU SVAREN PÅ ENKÄTEN!

 

Men tjohej. Lycka till att fylla i endast ditt namn och personsignum på en Fpa-blankett och tro att du äter närmaste månaden.

 

 

 

PS. Var hittade Yle en 10 år gammal bild??? Jag har bett dem byta. Jag älskar hur jag ser ut nuförtiden. Och den bilden representerar inte den jag är nu, idag.
PPS. Nu har de bytt bilden och det gläder mig iaf! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.