Gör en lista på dina favorit-kreatörer!

Hur många gånger har jag inte hört någon säga: ”Ååååh, vad fina kort du har! De hade varit perfekt till det-och-det men jag var bara till butiken efter något snabbt…”?

 

Jag vet att många lever stressfyllda liv där det alltid verkar komma som en överraskning att det är födelsedagar, bröllop, eller andra högtider på intågande. Men det är tyvärr sånt som vi småföretagare och kreatörer lider av. Det känns så mycket lättare att bara rusa in till valfritt varuhus och köpa något snabbt. Något som kanske inte uppskattas i längden, som går ur tiden, som inte är varken lokalproducerat eller handgjort.

Jag har ett tips som jag själv följer, mer eller mindre bokstavligt:

GÖR EN LISTA PÅ DINA FAVORIT-KREATÖRER!

 

Då du ser något på Instagram eller på en blogg eller i något skyltfönster på lilla butiken – skriv ner namnet, eller spara bilden. Gör en lista med de kreatörer du helst understöder (för det handlar verkligen om att överleva för oss och varje litet inköp av dig hjälper oss), och skriv kanske också ner till vad eller vem det kunde passa. Så fort du inser att det är kalas på kommande eller vad som helst annat – då går du till din lista – gör en beställning och hämtar sen din vara eller får den levererad på posten med lika lite tid spenderad för dig som om du rusat in till varuhuset.

 

Då det kommer till t.ex. tryckta kort och mindre saker så är det alltid smart att ta några stycken på en gång – det kommer alltid fler passande tillfällen att ge kort eller småsaker. Kort av lokala konstnärer går ju också att rama in för en jätteliten peng och där har du ett speciellt konstverk som passar perfekt till gåva. Är det ett större kalas eller bröllop på kommande vet man nog om det i god tid och kan göra en beställning på en tavla, en möbel av någon snickare, smycken av en silversmed, eller vilket annat hantverk som helst. Vi är många här i Österbotten som skapar och vi vill gärna bidra med gåvor från hjärtat!

 

 

Rävfamiljen jag målade häromveckan var ju faktiskt en bröllopspresent, och det var med väldigt kort varsel som bröllpet blivit spikat. Men jag målade rävarna inom en vecka och tavlan blev klar i tid för kärleksparet!

 

Jag gör ju ofta mina gåvor själv, men då det kommer till gåvor jag unnar mig själv håller jag mig oftast till listan. Eller tja, oftast blir det väl nog loppis för min del. Men hantverk och naturprodukter kommer sen – fårskinn, linnekläder, handgjorda salvor och tvålar, keramik. Sånt köper jag gärna av lokala hantverkare – och ger på så vis vidare till en livsnödvändig bransch!

 

Här nedan lite sånt jag säljer, eller har sålt, som varit populära och presentvänliga! Det behöver verkligen inte vara dyrt att handla av en lokal småföretagare. Och även om det kanske blir någon tia dyrare än i varuhuset, så landar eurona garanterat närmare hem så att säga, och procenten som landar hos den faktiska kreatören går ju inte ens att jämföra med massproducerade saker i varuhuset.

 

2 Responses

 1. Malena
  | Svara

  Hej!
  Det var vi som fick tavlan till bröllopspresent, jag blev så väldigt glad. Vi håller på att bygga nytt hus, när det är klart är den det första som kommer upp på väggen. Du är väldigt begåvad! Tack!

  • Soulmama
   | Svara

   Åh, vad roligt! Och roligt att höra av dig 🙂 Kanske jag får se en bild sen då den hittat sin plats?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.