Mer om naturlig rörelse – också baksidorna

Flera blev intresserade av hela grejen med att jag hade en dag då jag inte satte mig ner och Nutritious Movement. Jag har läst Katy Bowmans ”Move your DNA” och håller som bäst på med ”Movement Matters”. Båda böckerna är helt fantastiska och har ändrat hela min syn på rörelse, jobb, vardag, fritid, mat, skor, sjukdomar etc. Helt otroligt. Jag vet också andra som nu snöat in på Katys podcasts och texter och jag är glad för det.

Jag har inte haft någon hel-rörelse-dag sedan sist, men jag har fått in mer rörelse i vardagen. Jag har inte ännu fått in ordentliga promenader, men några har det blivit. Också mindre sådana, som att gå till butiken (inte från mitt förstås, men då jag är i stan), och att parkera längre bort än nödvändigt bara för att gå lite till. Jag har också burit kilovis med handelsvaror de gångerna och arbetat på armstyrka och hur jag går/håller upp min kropp. Jag har ibland valt att inte ta en korg i butiken trots att jag behöver flera varor, men jag övar på styrka och balans.

Jag har plockat lite bär, och plommon, och burit ved. Idag blev en bra dag då dagen började med att jag fick två kubikmeter ved. Nu har jag burit in cirka en kubik, både i lidret och in i huset. Jag delar på det för jag är inte ut efter en alltför tung workout, och tänker att jag tar andra kubiken här lite senare.

Igår köpte jag också en begagnad jumppa-boll, vad de nu kallas officiellt. Jag vet inte om jag kommer att träna på den, men den ska fungera som ett alternativ till att stå och måla. Jag behöver träna på mina höfter och nedre delen av ryggen, och såna rörelser får jag ”gratis” om jag gör det samtidigt som jag målar.

Men jag lovade ju i rubriken att jag också skulle ta upp baksidorna med detta. Och det ska jag, i ärlighetens namn.

Jag har ju nu ett par Vibrams fingerskor, och har också skaffat ett par nästan helt platta stiga-i-mys-skor. Jag var helt överväldigad över hur bekväma fingerskorna var, hur de ställde mina problemfötter rätt genast. Att gå på asfalt var inte roligt (men det har jag aldrig kunnat några längre sträckor) men ens med lite naturligt underlag så var det underbart!

Nåväl, jag hade ju läst om att man måste vara försiktig, annars kommer det skador för att fötterna, och hela kroppen egentligen, är helt otränade med att gå med platta skor som låter fötterna och resten av kroppen arbeta. Man har för korta vadmuskler, och helt otränade fötter, då man gått med klackar (ja, i stort sett ALLA skor har en klack på över 1 centimeter) hela livet.

Till och med dessa ”platta” fejk-Uggs har ungefär en halv cents höjning mellan trampdyna och häl. Men de är lagom övergångs-skor just nu. 2€ på loppis, och med helt mjuk sula som går att vika ihop.

Jag trodde jag skulle få ont genast och fick inte det, så jag överansträngde mig. Det är mitt eget fel. Nu har jag väldigt ont i vänster hålfot. De musklerna och senorna har ju alltid varit stödda och nu är de överansträngda för att de tvingats arbeta. Så nu går jag med ”vanliga” skor, men så platta som möjligt.

Och även om det är ganska ”slappa” skor så märker jag ju att smärtan genast försvinner i vanliga skor – för fötterna gör INGENTING. De bara klampar omkring i ett hårt gips. Det var ett riktigt uppvaknande. Jag vet ju att jag nu måste vila hålfoten och använda vanliga skor några dagar, och bara ibland variera med ”barfotaskor”, men det är skrämmande att nu förstå att mina fötter inte arbetar alls i vanliga skor.

Jag väntar på att inte ha ont mer så jag kan fortsätta träna fötterna. För andra fotsmärtor försvann faktiskt då inget trycker på diverse knölar och tår. Jag önskar mig vinterskor i samma anda!

 Under skrivbordet har jag också en låda med stenar och en tennisboll som jag tränar med ibland. Så skönt, men otroligt ansträngande, så nu med ont i hålfoten går det absolut inte. Men jag rekommenderar en liknande låda och att försiktigt träna fötterna i den. Men kombinera med vadstretchning så allting som ska bära dig kommer i rörelse och blir arbetsföra.

Jag har också haft enormt ont i nacke, axlar, rygg och huvud. Det är antagligen en kombination av dålig sömn, annorlunda rörelser, och min envisa fibromyalgi. Men inatt sov jag bra och även om jag har ont i dag också, precis överallt, så går det bättre och jag känner mig stark. Att bära in ved har aldrig varit så enkelt, och aldrig gett så lite flås och svett. Så jag är nog på rätt väg!

4 Responses

 1. Alexandra Sandbäck
  | Svara

  Jo, jag har hört på nästan alla podcasts där hon intervjuas. Det blir ju lite samma sak om och om igen, men alltid något nytt tips. Och hennes böcker går in på saker lite djupare, men de är verkligen lätta att förstå. Hon har ett jättefint språk och sätt att förklara.

 2. Jw
  | Svara

  ahh, skulle annars ha rekommenderat de avsnittet, för fasten jag har hört lite på hennes podcast, så är de ju helt annorlunda då hon är på en podcast som gäst och skall förklara dessa saker 'simplare' 😀

 3. Alexandra Sandbäck
  | Svara

  Jo, det var så jag hittade henne 🙂

 4. Jw
  | Svara

  ha du hört hennes podcast appearance på joe rogan några år sedan?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.