Manisk mens

På grund av min PMDS så kan jag min menscykel rätt bra, eftersom den styr så mycket av mitt mående. Som att under ägglossning kan jag få enorm mensvärksliknande smärta, min kroppstemperatur är upp och ner, och jag är trött. Sedan kommer den allt mer överväldigande tröttheten, tålamodet försvinner, och jag kan bli väldigt ledsen. Men om det är en bra månad, och det har det varit denna månad, humöret har varit ganska jämnt – så då kan jag bli otroligt energisk och nästan manisk dagarna innan mens, och även första mensdagen.

Det är en härlig kontrast till de månaderna då jag ligger på soffan och gråter just de dagarna. Jag försöker verkligen ta till vara energin då den en gång visar sig. Och det hjälper att jag haft motiverande sällskap dessa dagar.

”Milky Way” är klar och till salu.
Akryl på duk, 55x45cm. 120€.

Jag har skaffat loppisbord och säljer bort grejer. Jag har också gått på loppis och fyndat och unnat mig lite saker, både till jobbet och privat. Jag har hämtat tryck och packat försändelser. Jag har planterat om krukväxter. Jag har beställt frön och planerat sådd. Jag har orkat göra god, god mat, och dessutom bakat. Jag har gjort frukttallrikar och smoothies. Jag har diskat, tvättat kläder (och nej, det är ingen självklarhet dessa dagar). Jag har jobbat på hemsidor, ritat, och målat.

Fast jag varit energisk dessa dagar så är energin kortvarig. Det märks nog att det är stora saker som händer i kroppen då mensen kör igång. Jag har enorm mensvärk, jag mår illa från och till, och även om orken peakar och jag går på som en maskin, så blir jag snurrig och trött rätt snabbt. Men då jag fått vila så kör jag igång igen, rastlös och villig.

Det gäller att lyssna på kroppen, det har jag lärt mig. Jag har också lärt mig att säga ”nej” till sånt jag inte orkar, och jag förstår att ursäkta mig då jag måste avsluta något då orken tar slut.

Nu är andra mensdagen här och energin är inte alls på topp längre. Smärtan är lite för grym och jag känner mig nöjd över vad jag orkat med denna vecka, så idag kanske jag tar det lite lugnare. Jag måste ju ”bara” skjutsa vännen till stan, kolla loppisbordet, posta försändelser, samt besöka en väns byggprojekt och fota till kommande boken…

Suck, ganska mycket alltså. Imorgon senast vilar jag! 🙂

Eftersom det varit sådant slask- och tråkväder väljer jag en krispigare vinterbild som avslutning!

2 Responses

  1. Alexandra Sandbäck
    | Svara

    Ja, det verkar minsann gå i vågor och fint är det om man verkligen kan ta kreativiteten och orken till fånga! Det kan komma värre månader framöver… Men nu njuter vi! 🙂

  2. ponks
    | Svara

    Jag har det också lite liknande. Men på sistone har jag just fått såna grymma skov under PMS-tiden: jag blir alldeles sprudlande kreativ (för att nu använda en klyscha), jag kommer på helkockoga saker, jag älskar det, och jag låser in mig själv på rummet för att bara skapa! Det är en underbar kontrast till det där lätt-irritabla, sura, vanliga PMS-jaget, som jag trodde var obotligt väldigt länge.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.