Arg idag är Soulmama

Okej, kanske inte arg. Men ledsen och besviken.

Som ni kanske förstått lever jag delvis på utkomststöd och delvis på mitt företag. Sedan verksamheten ändrades i början av året har jag inte orkat eller kunnat få sådana inkomster att jag skulle kunna leva helt på företaget.

Nu kommer smällen från socialen. ”Enligt utkomststödslagen är var och en skyldig att enligt bästa förmåga dra försorg om sig själv och sitt eget uppehälle. Sökande har en egen firma som till viss del ändrat karaktär sedan början av 2016. Dock har det inte märkts av någon förändring i lönsamheten. Ifall sökande väljer att fortsätta bedriva olönsam företagsverksamhet kommer grunddelen att sänkas med 20%… Enligt anvisningar från social- och hälsovårdsministeriet är det motiverat att bevilja utkomststöd till fullt belopp först när företagsinkomsterna motsvarar grunddagpenningens storlek.”

Då jag blev heltidsföretagare kring 2012 var det inte mitt val. Jag hade tackat nej till ett opassande arbete och ansågs då av Arbetskraftsbyrån att det är mitt företag som står i vägen för mitt arbetssökande. Så jag kastade mig ut i egenföretagandet. I ett par år fick jag fullt utkomststöd då firman inte drog in tillräckliga inkomster. Först efter det började socialen begära att jag lyfte lön. Jag fick skrapat ihop till en liten lön varje månad som då godkändes. I samma veva som jag blev utbränd begärde de att jag skulle lyfta mer lön – eller få sänkt grunddel. Men istället blev det sjukledighet.

Nu då företaget ”ändrat karaktär” fick jag tydligen bara ett par månader på mig att börja dra in massor med pengar. Nästintill en omöjlighet, delvis på grund av marknaden, delvis på grund av mitt mående.

Det verkar så att MIN bästa förmåga inte räcker till. Allt jag drar in på firman dras ju av från utkomststödet. Så jag lever på existensminimum varje månad, även om jag arbetar. Det som de kräver är att jag ska dra in lika mycket som om jag vore arbetslös. Det vill säga närmare 500 euro i lön. Då skulle jag få fullt stöd (vilket i sin tur betyder nästan ingenting, eftersom jag då drar in min egen inkomst). Om jag drar in mindre än det så dras 20% av, vilket innebär att jag skulle tvingas leva på ca 350 euro i månaden.
Och visst känns det orättvist att om jag kämpar och kommer upp i säg 400 euro i månaden, så dras ändå 20% bort av mina hårt införtjänade pengar. Och det kostar att ha företag, med moms, bokföring och annat, så är det ju 600-700 euro jag måste dra in för att ens kunna lyfta 400.

Det som detta betyder är att de hellre ser att jag ger upp mitt företag och blir arbetssökande. I verkligheten är det ju att flytta över mitt understöd från socialen till FPA. För det finns inte arbete överlag, och det finns inte arbete jag klarar av där ute. Ifall de skulle tvinga mig i ett för tungt arbete skulle jag igen vara sjukledig.

Jag anser inte att mitt företag är olönsamt. Det är fortfarande i vaggan, jag har liksom just börjat. Mitt företag är inte heller olönsamt varken för mig eller min omgivning. Det jag gör är bra för mig, och för mina kunder. Det är enbart ekonomiskt som det inte räcker till för att ”dra försorg” om mig – ÄNNU.

Jag kommer givetvis att göra mitt bästa för att kunna leva helt på mitt företag med allt vad det innebär – konst, foto, medial vägledning, healing, marknadsföring och så vidare. Men jag är rädd att de närmaste månaderna kommer att bli riktigt tuffa. Detta bäddar för en svältsommar, tyvärr.

Jag är rädd att det kan bli aktuellt med sjukledigt igen. Drömmen vore väl att få deltidssjukpension eller något annat mer eller mindre omöjligt. Jag kan ju med glädje arbeta halvtid – men med PMDS, sköldkörtel och en söndrig hand som ännu ska undersökas – så är det omöjligt för mig att göra min bästa förmåga lika bra som andras.

Nå, nu vet ni hur jag har det. Jag tar tacksamt emot klienter för medial vägledning, eller konstprojekt, eller fotouppdrag. Och mina webshopar har jag länkat till mer eller mindre varje dag senaste tiden. Så ni är mer än välkomna in där!

4 Responses

 1. Alexandra Sandbäck
  | Svara

  Tack Ilona! Jag håller tummarna och arbetar vidare och hoppas på det bästa. För mig finns inget annat val än att arbeta med detta, och min bästa förmåga är trots allt min bästa förmåga. Piste. Tack för stöd <3

 2. Ilona
  | Svara

  Ge inte upp, Alexandra! Stå på dig men kom ihåg att först och främst ta hand om dig, så du orkar med resten!
  Skulle kunna skriva mycket mer om det du så bra beskriver här ovan.
  Håller med dig – vi bör få vara lyckliga och drömma ska man absolut göra.
  Att drömma är en del av livet, en del av planeringen också. Utan drömmar skulle mycket av det vi har åstadkommit fram till idag inte alls vara möjligt!
  Hur svårt ska det vara att förstå egentligen?
  Fast många ser det inte på detta sätt, tyvärr.
  Vad vore världen utan alla dessa sköna konstnärssjälar???
  Borde inte människor här i landet göra något uppror snart?
  Hur långt ska allt detta få gå egentligen?
  Man har rätt att göra det man trivs med och är bra på. Ännu bättre om man kan tjäna pengar på/ leva av det. Början är oftast svårt och tufft, då behöver man allt stöd som mest. Ska man bara trampa ner människor som är duktiga och vill men inte alltid orkar och kan uppfylla någons orimliga krav?! Ska inte sådana personer få all hjälp och stöd eller åtminstone inte motarbetas? Hårresande! Inte undra på att så få vågar sig på att starta eget – inte i vårt land, tyvärr…

  Varma hälsningar med styrkekramar!
  Hoppas din hälsa blir bättre och orken kommer tillbaka!
  Och att ekonomin också kommer i ordning – ju förr desto bättre =)

 3. Alexandra Sandbäck
  | Svara

  Jag har faktiskt en kontroversiell åsikt gällande det du säger, om att jag ändå får göra det "på fritiden". Jag anser att alla ska få göra det som de kan bäst. På så sätt ger vi mest åt andra, och mår bäst själv. Vilken nytta gör jag någon annanstans? Och hur bra är jag på något annat? Och hur, med mitt mående, skulle jag kunna göra något på fritiden till den utsträckning jag önskar?
  Jag tycker det är orättvist. Dendär mentaliteten möts ALLA konstnärer av. En fotografbekant till mig fick just sitt yrke FOTOGRAF struket från arbetssökningsplanen. För att han skulle "sluta drömma". Det är inte okej.
  Vi ska få göra det vi är bäst på. Enda sättet att få världen att gå runt – samtidigt som vi människor får vara lyckliga.

 4. Josefin
  | Svara

  Men även om du inte skulle få ha företaget så kan du ju hålla på med det "på fritiden"? Vet att byråkratin kring utkomststöd är orättvis ibland, har precis lärt mig om det i skolan, men det betyder ju inte att du måste ge upp allt som ger dig styrka. Hoppas att vi den vänder och att företagandet tar sig 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.