Pojkars fula handstil

posted in: byråkrati, kultur

 Varning! Detta är INTE ett feministiskt inlägg 🙂

Jag har faktiskt undrat på det här förut, men nu efter att jag under ett par dagat haft chansen att spana in mina manliga vänners handstil så kändes det nästan nödvändigt att blogga om detta.

Jag försökte googla ämnet men kom inte fram till något konkret. Kan ni svara på frågan; varför har killar så ful handstil?

Jag är inte alltid nöjd med min handstil heller – men precis som med min dialekt så är jag litet av en kameleont med min handstil – jag byter efter stämning, lust, behag, ändamål. Den som kommer genuint då jag krafsar ner något är inte så vacker, men den slår nog alla manliga vänners, iaf i estetik, antagligen också lättläslighet.

Nu säger jag ju inte att det är något fruktansvärt hemskt med att killar ofta har ful handstil. Det spelar väl egentligen ingen roll alls – speciellt i dessa datatider. Esteten i mig gråter lite, men nej, det spelar ingen roll.

Det är bara det där ”varför” som jag undrar över.

I lågstadiet och högstadiet borde rimligtvis alla elever skriva nästan lika mycket. Kanhända flickor har en tendens att tycka mer om att skriva – vadvetjag/orkagoogla – men det som skulle skrivas skrev ju alla, mer eller mindre.

Ändå är det som att även i vuxen ålder skriver män med en handstil som liknar den allra första man lärde sig plita ner i lågstadiet.

Nu undrar jag också hur det är med såna som studerat väldigt akademiskt efter högstadiet/gymnasiet – om de skrivit mer, och fått en mer distinkt vuxen handstil?

Jag vill ha bilder 🙂 Jag vill se hur män skriver, speciellt om ni tycker det är en snygg handstil! Men framförallt vill jag veta varför det är såhär?

3 Responses

 1. Runa
  | Svara

  Jag är lärare och ser elevers olika handstilar varje dag (främst åk 7-9, Helsingfors). Jag upplever att även en hel del killar kan ha prydlig och nätt handstil. Jag har också undervisat flickor som har svårigheter med finmotoriken och därför har en stor och svårläst handstil. Det är säkert viktigare för flickrollen att ha en prydlig handstil än det är för pojkrollen. Kanske det är just könsrollerna som påverkar uppfattningen om att flickors stil skulle vara snyggare än pojkarnas.

  Läste just följande ur Läkartidningen (2000), ”Könet i hjärnan”: ”Kvinnor anses bättre på verbalt flöde, verbalt och visuellt minne samt vissa finmotoriska färdigheter [15, 17, 18]. (…). Trots den allmänt accepterade sammanfattningen ovan är forskningsresultaten om kognitiva könsskillnader motsägelsefulla, och det finns viktiga metodologiska
  problem [8, 17, 20-22]. (…) Man uppskattar att skillnaderna mellan könen bara är 1–5 procent av den totala variationen i materialet [4]. Det är således mycket större skillnader mellan olika individer inom samma kön än mellan män respektive kvinnor som grupp. ”

  Intressant, eller hur?

  • Soulmama
   | Svara

   Hej Runa, och vad intressant att höra från en lärare 🙂 Jag kom inte ens ihåg detta gamla inlägg!
   Jag kan tänka mig att båda könen i dagsläget kan ha svårt med handstilen, eftersom den används mer sällan (vet inte hur det är i er skola, men jag hörde att i Sverige skriver de knappt alls mera). Jag har själv börjat skriva mer för hand just för att förbättra finmotoriken, och övar framförallt på skrivstilen som tappades bort i många år.
   Och intressant nog med det du citerade, trots att jag tycker att jag personligen sett mycket större skillnader i handstil än 1-5%, men det där handlade väl om skillnader överlag, och det är ett helt annat getingbo 😉

 2. Martin X
  | Svara

  Läkare är ju högt utbildade, men vem sjutton kan läsa vad de skriver, åtminstone inte de manliga läkarnas skrifter.

  Om jag bara vill så kan jag skriva relativt snyggt några rader, sen återgår jag till mina kråkfötter när jag tröttnat. 🙁

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.